2024. április 20. szombat
More

    Hideg és meleg időjárás ekcémások esetében

    Bár az időjárás mindannyiunk bőrére hatással lehet, különösen az ekcémás betegek bőrére. Mivel bármilyen időjárási változás kiválthatja az ekcéma fellángolását, érdemes megfogadni a szakértők tanácsát a megelőzés és a felkészülés terén.


    Melyik a legrosszabb időjárás az ekcémás ember számára? A válasz egyszerű: személyenként változó, hiszen alapvetően minden időjárási változás egyeseknél ekcémát okozhat. A meleg, hideg, nedves vagy száraz időjárás azonban eltérően befolyásolja bőrünk állapotát. Nem árt tehát tudni, hogyan kell felkészülni az időjárási változásokra, például az ekcémára, és hogy az időjárás hogyan válthat ki tüneteket. Az alábbiakban összefoglaljuk, mit tehetünk az időjárás változásai ellen a WebDM orvosi áttekintő cikkei alapján.

    Az egészséges bőr megfelelő védelmet nyújthat az időjárással szemben, ahogy egy jó festékréteg is megvédi a házat a nyári hőségtől és a téli hótól. Sajnos ez nem mondható el az ekcémás bőrről, mivel a védekező funkció jelentősen károsodik. A bőr dehidratált, száraz, és érzékenyebb a hőre, hidegre, nedvességre és szélre, mint az egészséges bőr. Például a virágpor viszketést is okozhat meleg, szeles napokon. A megelőzés és a felkészülés legfontosabb szempontja, hogy mindenkinek saját bőrén kell megtapasztalnia az ekcémát okozó időjárási viszonyokat, mi most ebben segítünk.

    Meleg és párás időjárási ekcéma

    Egyes ekcémás betegek számára megkönnyebbülést jelent a meleg, napos, párás idő. Másoknál a meleg időjárás váltja ki az eszeveszett vakarózást. A lehető legkevesebb izzadás hatékony módja a tünetek enyhítésének – állítják a szakértők. Az izzadás ugyanis kiszáríthatja, a verejtékben lévő sók pedig csíphetik és irritálhatják a bőrt. Meleg napokon kerüld a tűző napot, és maradj bent. Viselj puha, légáteresztő ruhát. Tartsd hűvösen a bőrödet, tartsd távol a nejlont, műanyagot, durva vászont vagy bármilyen viszketést okozó anyagot. Általában a pamutruhák a legjobbak ebből a szempontból.

    Megfelelő higiénia

    Az úszómedencékben lévő klór vagy a tengervízben lévő só különösen irritáló lehet az ekcémás betegek számára a nyári hónapokban. Úszás előtt kend be magad egy speciális krémmel. Úszás után feltétlenül zuhanyozz le hűvös, hideg vízben, ami megnyugtatja bőrödet, és lemossa az izzadságot, a klórt, a sós vizet és a virágport. Erősen ajánlott egy enyhe testápoló. Lehetőség szerint vegyszermentes testápolót válassz, mert ezek is irritálhatják a bőrt és tüneteket okozhatnak.

    Hideg száraz időjárás

    A téli időjárás is kiszáríthatja a bőrt, és ekcéma fellángolásához vezethet. Meleg zuhanyozással mérsékelheted a negatív hatásokat. Mindig meleg vizet használj, mert a forró víz is okozhat tüneteket. Főleg, ha gyorsan változik a testhőmérséklet, például megerőltető fizikai megterhelés után, forró fürdőbe ugrasz. Az ekcémás ember hidratálása télen a legfontosabb. A legjobb megoldás az, ha speciális, az orvos által javasolt krémeket és testápolókat használsz, amelyek megkötik a nedvességet. Alaposan kend be a hideg levegőnek kitett testrészeid, például az arcod és a kezed.

    Télen nehéz lehet elkerülni bizonyos durva ruhaanyagokat, például a kényelmes, meleg kardigánokat, ez azonban sok embernél ekcémához vezethet. Ha még gyapjút viselsz, vegyél fel egy pamut pólót, hogy a gyapjú ne érjen közvetlenül a bőrödhöz. Ugyanakkor az is fontos, hogy télen ne melegedj túl. Viselj több réteg ruhát, majd vedd le és vedd fel, ha szükséges, hogy jól érezd magad.

    Ha úgy érzed, hogy a fentiek ellenére nem enyhül az időjárás okozta ekcéma tünetei, fordulj szakemberhez. Segíthetnek pontosan meghatározni az okot, és gyógyszereket is javasolhatnak, beleértve a kortikoszteroidokat és az antihisztamin krémeket és kenőcsöket.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!