2022. július 1. péntek
More

  A banán valóban jót tesz neked?

  A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon. Ez a görbe, sárgás színű gyümölcs nagyszerű tápértékkel bír, a maga megfelelő csomagolásába burkolva.


  Dan Koeppel, aki a “Banana: The Fate of the Fruit That Changed the World” című könyvében ezt a gyümölcsöt az Édenkertig vezeti vissza, ahol szerinte nem az alma, hanem a banán volt a “tiltott gyümölcs”, amelyet Éva adott Ádámnak.

  Jelenleg több mint 107 országban termesztik a banánt, és pénzügyi értékét tekintve a 4. helyen áll a világ élelmiszertermései között. Az Egyesült Államokban az emberek több banánt esznek, mint narancsot és almát együttvéve.

  Banán Táplálkozási tények

  1 közepes banán (kb. 126 gramm) 1 adagnak számít.

  Tehát 1 adag banán kb:

  • 110 kalória
  • 1 gramm fehérje
  • 30 gramm szénhidrát
  • 5 mg B6-vitamin
  • 9 mg C-vitamin
  • 3 mg mangán
  • 450 mg kálium
  • 3 g élelmi rost
  • 34 mg magnézium
  • 0 mcg folsav
  • 1 mg riboflavin
  • 8 mg niacin
  • 3 mg vas
  • 81 NE A-vitamin

  A banán természetesen nátrium-, koleszterin- és zsírmentes.

  A banán egészségügyi előnyei 

  Manapság sokan felteszik a kérdést: vajon tényleg jót tesz-e a banán?

  Fokozza a hangulatot és megőrzi a memóriát

  A banán triptofánt is tartalmaz, amely egy olyan aminosav, amely a kutatások szerint nagy szerepet játszik a hangulat fokozásában és a memória megőrzésében.

  Az asztma megelőzése

  A londoni Imperial College által végzett kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik naponta csak 1 banánt fogyasztottak, 34 százalékkal kisebb volt az asztma kialakulásának esélye.

  Alacsonyabb vérnyomás

  Az alacsony nátriumbevitel fenntartása kulcsfontosságú a vérnyomás csökkentéséhez, azonban a káliumbevitel növelése ugyanilyen fontos, értágító tulajdonságai miatt. Az amerikai felnőttek kevesebb mint 2 százaléka éri el a napi 4700 mg-ot. Ezenfelül a magas káliumbevitel 20 százalékkal csökkenti az összes betegségből eredő halálozás kockázatát.

  Támogatja a szív egészségét

  A banán B6-vitamin-, C-vitamin-, kálium- és rosttartalma mind támogatja a szív egészségét. A nátriumbevitel csökkentése a káliumbevitel növelésével együtt a legfontosabb étrendi változtatás, amelyet az egyén a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében végrehajthat, ahogyan azt Dr. Mark Houston, a Tennessee-i St Thomas Kórház Hipertónia Intézetének igazgatója és a Vanderbilt Orvosi Iskola docense megállapította.

  Egy kutatás során a napi 4069 mg káliumot fogyasztó embereknél alacsonyabb volt az ischaemiás szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik kevesebb káliumot fogyasztottak (körülbelül 1000 mg-ot naponta).

  A magas káliumbevitel az izomtömeg elvesztése elleni védelemmel, a stroke kockázatának csökkentésével, a vesekő kialakulásának mérséklésével és a csontsűrűség megőrzésével is összefügg.

  Csökkentse a rák kockázatát

  A banán, a narancslé és a narancs fogyasztása az élet első 2 évében csökkentheti a gyermekkori leukémia kialakulásának kockázatát. A banán jó C-vitaminforrás, amely segíthet a rákot okozó szabad gyökök képződésének leküzdésében. Ráadásul a zöldségekből és gyümölcsökből származó rostok magas bevitele összefügg a vastagbélrák csökkent kockázatával.

  Jó a cukorbetegségre (1-es és 2-es típusú)

  Kutatások megállapították, hogy az 1-es típusú cukorbetegeknél, akik magas rosttartalmú étrendet követnek, alacsonyabb a vércukorszint, a 2-es típusú cukorbetegeknél pedig javulhat az inzulin-, a lipid- és a vércukorszint. 1 közepes banán körülbelül 3 gramm rostot biztosít.

  A Dietary Guidelines for Americans napi 30-38 grammot javasol férfiaknak és 21-25 grammot nőknek.

  Kezeli a hasmenést

  A hasmenés kezelésére ajánlott néhány ínycsiklandó étel, például a banán és az almaszósz. Az elektrolitok, mint a kálium, nagy mennyiségben vesznek el a hasmenéses rohamok során, és az érintettek gyengének érezhetik magukat. A banán pótolhatja a káliumraktárakat, és segíthet a rendszeresség elősegítésében.

  Óvintézkedések

  A béta-blokkolók, amelyek a leggyakrabban bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kezelésére felírt gyógyszerek közé tartoznak, növelhetik a káliumszintet a vérben. A magas káliumtartalmú ételeket, mint a banán, béta-blokkolók szedése esetén mértékkel kell fogyasztani.

  A túl sok káliumbevitel káros lehet azok számára, akiknek a veséje nem teljesen működőképes. Ha a vesék nem képesek eltávolítani a felesleges káliumot a vérből, az végzetes lehet.

  Következtetés

  A banán gazdag antioxidánsokban, rostokban és számos tápanyagban. Ezek a tápanyagok segíthetnek a vércukorszint mérséklésében és az étvágy csökkentésében a hasi kiürülés lassításával. Egyes szakértők szerint a banán segíthet a fogyás támogatásában. Ez a gyümölcs alacsony kalóriatartalmú, és étvágycsökkentő hatása lehet. Ezenkívül ez a gyümölcs segíthet csökkenteni a szabad gyökök okozta károkat, és csökkentheti néhány súlyos betegség, például a rák, a leukémia, az asztma, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!