2023. március 25. szombat
More

  A hőkimerülés és a hőguta jelei

  A hőkimerültség a hősérülés hosszú távú, általában néhány napos kifejlődése. Magyarországon ritka a tipikus hőguta, de előfordulhat hazánkban is ez az állapot.


  A tipikus hőkimerülés a magyar időjárási viszonyok között ritka, de általában fenyegető állapotok hatására alakul ki.

  A szervezet a magasabb hőmérsékletre és a nagy fizikai megterhelésre kompenzációs mechanizmusokkal reagál: értágulással és bőséges izzadással. Ha az elvesztett víz és ásványi anyagok nem vagy nem eléggé pótlódnak, hőkimerülés lép fel, amely kétféleképpen alakulhat ki: vízhiány vagy sóhiány.

  A kiszáradási formákat a vízhiány vagy a fokozott vízvesztés (hányás, hasmenés) okozza. A sóhiány formája általában a túlzott izzadás következménye, vagyis az izzadás intenzitása nem pótolható víz- és ásványianyag-pótlással.

  Nálunk is kialakulhat a hőguta nevű állapot. A hőguta nagyfokú fizikai megterhelés hatására alakul ki, többnyire mérsékelten meleg (25-30 °C), párás környezetben. Gyakoribb olyan embereknél, akik nincsenek hozzászokva a megerőltetéshez, és akik korábban kevés folyadékot fogyasztottak. Az idősek és a túlsúlyosak szintén veszélyeztetettek.

  A hőkimerülés és a hőguta tünetei

  Hőkimerülés a vízhiány miatt: A dehidratáltsági forma legjellemzőbb tünetei az erős szomjúságérzet, a gyengeség, az erőtlenség és a letargia. A pulzusszám megemelkedik, azaz a pulzus szapora. Légszomj alakulhat ki. Az érzékszervi érzékelés zavart szenved, látási és hallási problémák alakulnak ki. A bőr száraz és könnyen ráncosodik.

  Sóhiány miatti hőkimerülés: Sóhiányos állapotban fejfájás, szédülés, hányinger és hányás léphet fel az agy mérsékelt duzzanata miatt. A betegek ingerlékenyek és letargikusak lehetnek. Gyors és szabálytalan pulzus jellemzi. Kezdetben izolált görcsök néhány kisebb izomzatban jelentkeznek, de később nagy, fájdalmas görcsök alakulhatnak ki, leginkább a kéz, a láb és a hasfal izmaiban.

  Hőtágulás tünetei: erős izzadás, hányinger, hányás, légszomj, szapora pulzus. A beszéd és a járás károsodhat. Izomgörcsök is előfordulhatnak.

  Hogyan kezeljük az állapotot?

  A kezelést kórházi körülmények között lehet elvégezni. Orvosi segítség igénybevétele előtt nagyon fontos az ok megszüntetése: vigyük árnyékos helyre a beteget, fektessük le az ágyra, takarjuk le a testét hideg borogatással.

  A megelőzés fontos! Lehetőleg nagyon meleg időben kerüld a megerőltető fizikai munkát (beleértve a sportot is), és ne felejts el rendszeresen inni, lehetőleg ásványvíz formájában. A kellemetlen érzések első jelére hagyd abba, amit csinálsz, menj hűvös helyre, ne igyál alkoholt, és pihenj, amíg a tünetek el nem múlnak.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!