2024. április 26. péntek
More

    Miben legyen szegény az étrend?

    Melyik a jobb diéta: a zsírban, vagy a cukorban és keményítőben szegény? A kutatók az utóbbi mellett teszik le – bár nem egyértelműen – a voksot.

    Azok a diétatípusok, amelyek a cukor- és keményítőbevitel visszafogásán alapulnak, gyorsabb eredményt hoznak, de hosszabb távon valószínűleg nem eredményesebbek, mint a hagyományos, a zsírbevitel visszaszorításával működő diéták – ez olvasható két tanulmányban, amelyeket a a New England Journal of Medicine című amerikai szaklapban hoztak nyilvánosságra.

    A legtöbb orvos a túlsúlyos embereknek zsírszegény diétát javasol, de van egy másik megközelítés is, amely ehelyett a cukrok és a keményítők bevitelének korlátozását javasolja. Ez utóbbinak a szellemi atyja Robert Atkins professzor, aki 1973-ban jelentette meg könyvét, s ezt azóta több mint 10 millióan vásárolták meg.

    Az első tanulmány 132 ember diétáját követte nyomon hat hónapon át: felük zsíros étkekből fogyasztott minimális mennyiséget, másik felük pedig a cukor- és keményítőtartalmú eledeleket mellőzte étrendjéből. Azok, akik az utóbbi csoportba tartoztak, többet fogytak (átlagban 5 kilogrammot), mint a második csoport tagjai (átlagban 2 kilogramm).

    A második tanulmány 63 ember diétáját vizsgálta, de egy éven át, s itt az eredmények már kiegyenlítettebbek voltak: a két csoport között csak 2,5 kilogramm volt a különbség.

    A cikkek szerzői figyelmeztetnek, hogy a kísérlet résztvevőinek alacsony száma miatt az eredményeket óvatosan kell értékelni. Annyi azonban biztosnak látszik, hogy bár a cukor- és keményítőmentes diétával eleinte sokkal többet lehet fogyni, hosszabb távon a különbség kezd eltűnni – s ráadásul a másik módszernek, a zsírszegény diétának a fogyás mellett van egy pótlólagos haszna is, az, hogy a szervezetben lévő zsírok mennyiségének csökkentésével a szívbetegségek kockázata is gyengül.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!