2024. április 19. péntek
More

    Tanácsok szülőknek: ha dermatitis-es a gyermek

    Az atópiás ekcéma néven is ismert, különösen kellemetlen bőrbetegség gyakran jelentős stresszel jár együtt, és a csecsemők és gyermekek 10-20%-át érinti.


    A csecsemőknél az atópiás dermatitis leggyakrabban az arcot, a fejbőrt és a testet, különösen a könyököt és a térdet érinti, míg idősebb gyermekeknél a könyökön és térden kívül a nyakat, a csuklót, a lábakat és a fenék csontjait. A bőrbetegségnek általában két váltakozó fázisa van: az inaktív fázis nagyon száraz, érzékeny és pikkelyes, míg az aktív fázist fájdalmas gyulladás jellemzi. Maga a betegség kellemetlen, de ha a viszketést bőrfertőzés követi, különféle gyulladások léphetnek fel.

    Bizonyos ételek, italok, anyagok és textíliák szintén kiválthatják vagy ronthatják az atópiás dermatitisz tüneteit. Kerülni kell a gyapjút és a szintetikus anyagokat, például a ruházatot és az ágyneműt, mivel ezek megkarcolhatják a bőrt és fokozhatják az izzadást. Mivel egyes tisztítószerek és öblítők is fokozhatják a tüneteket, körültekintően kell eljárni a választásnál. Ha egy gyermeknek orvosilag dokumentált ételallergiája, érzékenysége vagy intoleranciája van, a megfelelő étrend betartása is kritikus a bőrtünetek szempontjából.

    Ügyelj gyermeked környezetére: kerüld a passzív dohányzást, tartsd hűvös és alacsony páratartalmú helyiségben. A stressz és az alváshiány is ronthatja a tüneteket, ezért próbáld meg rábírni, hogy eleget aludjon. Vágd le rövidre a körmét, vagy viseljen vékony kesztyűt a kezén egy éjszakán át, nehogy megkarcolja a bőrét alvás közben.

    Ajánló   Mi az atópiás dermatitis?

    A gyulladásmentes szakasz meghosszabbítása és a gyakori fellángolások elkerülése érdekében a megfelelő bőrápoló termékek napi használata kulcsfontosságú. A különféle fürdőolajok, hidratáló krémek, testápolók, kenőcsök és arckrémek mind arra szolgálnak, hogy gyermeked bőre jól hidratált, rugalmas és védett legyen az irritációtól. Különösen akkor, ha az atópiás dermatitisz az arcon jelentkezik: ebben az esetben a bőrt naponta legalább kétszer kell kenni egy megfelelően kiválasztott hidratáló arckrémmel.

    Használj kíméletes, tartósítószer-, illatanyag- és színezékmentes olajos tusfürdőt, amelyet a fürdővízbe keverhetsz, és még csecsemőknél is használható. Ez segíthet megakadályozni, hogy az atópiás bőr kiszáradjon a tisztálkodás során, és enyhítheti a kellemetlen tüneteket a fellángolások idején. Ügyelj arra, hogy gyermeked fürdővize meleg, de ne forró legyen, törülközéskor pedig dörzsölés helyett finoman nyomd ki a nedvességet a bőrből, majd közvetlenül utána kend be hidratálóval.

    Ajánló   Atópiás dermatitis: így tegyél, ha a gyermekednél kialakul

    A homoktövismagolajból vagy szőlőmagolajból származó omega-6 zsírsavakat tartalmazó kozmetikumok alkalmasak az atópiás ekcémás bőrre, mivel hatékonyan nyugtatják és táplálják a száraz bőrt, és segítenek helyreállítani annak természetes védelmi funkcióját. Az édesgyökérből kivont likokalkon természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns, amely hatékonyan csökkenti a bőrpírt és mérsékli a gyulladást, ezért gyakran megtalálható az atópiás dermatitiszre hajlamos bőr ápolására ajánlott termékekben.

    A könnyű, de tápanyagokban gazdag, ceramidokban és shea vajban gazdag olaj-víz keverék segítheti a gyermekek bőrének jelentős javulását még a gyulladásos fázisban is. A fellángolások idején ajánlott az aktív bőrápoló kezeléseket, például a helyi krémeket és a viszketés elleni spray-ket hidratáló krémekkel kiegészíteni. A bőrgyógyász által felírt termékek mellett a vény nélkül kapható S.O.S. jelentős, de enyhe – kortizonmentes – termékeket is tartalmaz, amelyek enyhítik a kellemetlen tüneteket, és segítenek megtörni a viszketéssel járó akut viszketés ördögi körét.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!