2024. március 28. csütörtök
More

    A szegénység és az eladósodottság kedvez az elhízásnak

    Német kutatók egyértelmű összefüggést mutattak ki az eladósodottság és az elhízás között. A túlzott mértékben eladósodott németek a Mainzi Egyetem tanulmánya szerint nagyobb valószínűséggel híznak el, mint az országos átlag. Az még nem egyértelmű, hogy az adósságok vezetnek-e az elhízáshoz, vagy a kövérek eleve hamarabb veszítik el az állásukat, és ezért eladósodnak?

    Eva Münster professzor csapatával több mint 9000 ember adatait elemezte ki. Az egyetem 949, vészesen eladósodott egyénnel töltetett ki kérdőívet, amely kimutatta, hogy 25 százalékuk volt elhízva. Egy 2003-as telefonos felmérés során megkérdezett 8318 átlagnémet közül csupán 11 százalék bizonyult túlsúlyosnak – írja a német Die Welt című lap (www.welt.de).

    Az összefüggésért a kutatók az egészséges élelmiszerek magas árát, az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek hiányát, valamint elsősorban az adósok pszichikailag és szociálisan megterhelő helyzetét okolják, ez ugyanis „vigaszevéshez” és a testmozgás hiányához vezethet.

    Mivel azonban az egyszeri felmérés nem bizonyíthatja az ok-okozati összefüggést, arra is gondolnak a kutatók, hogy talán a túlsúlyosak hamarabb veszítik el munkahelyüket, és így könnyebben eshetnek bele az eladósodás csapdájába. A munkanélküliség ugyanis az eladósodás, illetve fizetőképtelenség leggyakoribb oka.

    Münster arra figyelmeztet, hogy a jelen gazdasági válság egészségügyi vonatkozásban is ki fog terjedni a háztartásokra. A teljesen eladósodott német háztartások száma napjainkban 3,5 millió körül lehet.

    Az eladósodottság a krónikus betegségek kockázati tényezőire is kihatással lehet, például amennyiben kevesebb szabadidős tevékenységre kerül sor, vagy csökken a társas eseményeken való részvétel. A táplálkozás minőségére is negatív hatással vannak a tartozások, az energiadús élelmiszerek, például az édességek vagy chipsek többnyire olcsóbbak, mint a csekély energiatartalmúak, a gyümölcsök és zöldségek.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!