2024. április 26. péntek
More

    Néma járvány, a csontritkulás

    Minden tizedik állampolgárunknál kimutatható lenne a csontritkulás valamely stádiuma, ha megvizsgáltatnák csontozatuk állapotát. Évente 65-70 ezer végtag- és csigolyasérülésért, többségükben törésért felelős ez a betegség, amely kezdetben rejtve marad, hiszen a súlyos tünetek ekkor még nem tapasztalhatók.

    Az oszteoporózis (csontritkulás) világnapja ismét ráirányította a szakemberek és a laikusok figyelmét erre, az életminőség romlásával, súlyos fájdalmakkal járó, sokszor halálos kimenetelű betegség gyógyítására és megelőzésére. A betegség egyidős az emberiséggel. Noha már i.e. 5000 évvel ezelőttről művészi alkotás ad hírt létezéséről, mégis az orvostudomány csak száz éve foglalkozik vele.

    A magyarázat az, hogy korábban az átlagos életkor alacsony volt, viszont ez a csontelváltozás az idősebbeknél lép fel, így kevesen élték meg ezt az elváltozást. A mögöttünk hagyott évszázadban megnőtt az emberiség életkora, népbetegséggé vált a csontritkulás.

    A férfiakat is fenyegeti

    Hosszú időn keresztül csupán a nők betegségének vélték, mivel a klimaxban látványosan csökken a női nemi hormonok, az ösztrogén termelés, ami elvezet a csontok fokozott romlásához. Újabban tudjuk: a csontritkulás, bár lassabban, de a férfiaknál is kialakul, mivel az életkor haladtával szintén csökken a nemi hormon termelés, például a herékben a tesztoszteron.

    A csontritkulás szövődménye a csontok törékenysége, aminek súlyos kimenetelű vállfaja a csigolyatörés és a combnyaktörés. Az utóbbi következtében minden hatodik beteg egy éven belül meghal, a túlélők fele pedig további élete során csak segítséggel tudja magát ellátni. A csontritkulás csontok törékenységéhez vezet, ha ütés éri, vagy elesik a beteg, könnyen következik be a törés. A 65 év felettiek egyharmada minden évben elesik, ezért sokan mozgáskorlátozottá válnak.

    Gyakran egyes gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentők idézik elő a szédülést, de csökkent látás, hallás, izomgyengeség miatt is el lehet esni. A csontritkulásban szenvedőknek tehát elővigyázatosnak kell lenniük. A csontritkulás hátterében mindkét nemnél a mozgásszegény életmód, a csontok folyamatos terhelésének elmaradása, a kalcium és a D vitamin hiánya is áll, valamint az egyoldalú táplálkozás. De szerepe lehet a máj, vese, pajzsmirigy betegségének, s nem utolsó sorban a túlzott alkoholfogyasztásnak is.

    Mielőbb kezelni kell!

    Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a csontritkulás már korai szakaszában felismerhető és lehetővé válik a kezelés. Ennek ellenére jogos a bulvársajtóban elterjedt neve: a néma járvány, hiszen kezdetben nincsenek tünetei. Már ekkor kezelni kellene, a gyógyszerek azonban igen drágák. Ma – elsősorban a nem megfelelő felvilágosító munka és a betegek felelőtlensége miatt – a rászorulóknak alig egyhatoda kap megfelelő ellátást, így csak üdvözölni lehet a kormány elképzelését, hogy jövőre az oszteoporózis gyógyszereit ingyen bocsátják a rászorulók rendelkezésére. Egyelőre továbbra is ki kell egészíteniük a betegeknek saját pénztárcájukból a társadalombiztosítás 90 százalékos támogatását.

    A gyógyszeres kezelés mellett az ésszerű táplálkozás, az alkoholfogyasztás mellőzése, a rendszeres testmozgás, egészséges életmód, és nem utolsó sorban az óvatosság, körültekintés segíthet. Köztudott, hogy a balesetek egyik színtere a lakás, ezt különösen szem előtt kell tartaniuk a csontritkulásos egyéneknek. A szakemberek, azt ajánlják, hogy távolítsanak el minden szabad drótot, kábelt, összekötő szőnyeget, tartsanak rendet a lakásban. A konyhában a mosogató és a hűtőszekrény elé helyezzenek csúszásgátló gumiszőnyeget, a kiömlött ételt azonnal töröljék fel. A fürdőszobában célszerű kapaszkodót szerelni a kádba, a zuhanytálcába pedig csúszásgátló szőnyeget kell tenni. A lépcsők, bejáratok jó világításáról gondoskodjanak, ha éjszaka ki kell menniük, kapcsolják fel a villanyt. Viseljenek erős, gumitalpú cipőt és közlekedjenek figyelmesen: az úttesten való áthaladásnál n kockáztassanak, úgyszintén ne szaladjanak a járművek után, mindig mérlegeljék, hogy pár perc időelőny arányban áll e a hetekig tartó szenvedésekkel, vagy éppen a sorsot megpecsételő súlyos balesettel.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!