2024. április 26. péntek
More

    Gyógyítás – Rákmegelőzés céljára gyümölcsfogyasztás, sportolás

    A fejlett országok idős lakosságán belül évről évre több áldozatot szednek a daganatos betegségek. Így van ez Európában is, ahol az új megbetegedések és a halálozások – korcsoportokra vetített – aránya konstans ugyan, ám az idősődő társadalom, az átlagos életkor emelkedése következtében gyarapodik a rákos betegek száma.

    A múlt évben 2,9 millió európainál diagnosztizáltak újonnan daganatos betegséget, ebből 2 millió esett az Európai Unió 25 tagállamára. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) Lyonban közzétett tanulmányából kitűnik, hogy a négy főellenség – a legtöbb halálos áldozatot követelő kór – a tüdő-, a bél-, a gyomor- és az emlőrák.

    A tavaly elhunyt 1,7 millió európai áldozat közül minden ötödikkel a tüdőrák végzett. E kór veszélyessége abban (is) megmutatkozik, hogy a páciensek 75 százalékánál csak kései stádiumban fedezik fel, amikor már gyakorlatilag nincs esély a gyógyulásra. A tüdőrák különösen Kelet- és Közép-Európában gyakori, ahol a lakosság jelentős hányada dohányzik.

    A halálos áldozatok számát tekintve a második helyen a béldaganatok állnak: tavaly 204 ezren haltak bele ebbe a betegségbe Európában, ami az összes elhunyt rákbeteg 12 százalékának felel meg. A rangsorban mögötte a gyomorrák (8,1%), majd az emlőrák (7,6%) következik – igaz, a fenti sorrend csak a lakosság egészével számolva igaz. Ha nőkre és férfiakra bontjuk le a statisztikát, mindjárt szembeötlenek az eltérések.

    A férfiak körében a tüdőrák mögött a prosztatarák a második számú „gyilkos”. Míg az európai nők körében az emlőrák áll az első helyen (17,4%), és csak a második a tüdőrák, addig az USA-ban már az utóbbi került az élre. Ez aggasztó jelzés lehet Európa számára, ahol folyamatosan emelkedik a dohányos fiatal nők aránya. Tudnivaló ugyanis, hogy a tüdőrák lappangási ideje akár húsz év is lehet.

    A rákot persze nem csak a dohányzás elutasításával lehet megelőzni. Számos tanulmány igazolta már, hogy a testmozgás, a sport szintén segíthet ebben. Szerepe van a táplálkozásnak is: rostanyagok, vitaminok és a friss gyümölcsben, zöldségben lévő egyéb anyagok mind segítenek bizonyos daganatok megelőzésében, elsősorban az emésztőrendszeren belül.

    Az emlőrák kockázatát viszont – az IARC friss tanulmánya szerint – nem csökkentik a fenti élelmiszerek. Orvosok és kutatók ezen a téren inkább a mammográfiai szűrővizsgálatban reménykednek. Az Európai Unióban hatályos ún. Euref irányelv értelmében, amelyet a berlini kormány átemelt a német egészségügyi törvénybe, ezentúl minden 50 és 69 év közötti nőt képzett szakorvosok fognak megszűrni.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!