2024. április 18. csütörtök
More

    Fülproblémák 8. – A hallásvesztés korai jelei (1. rész)

    Azon kapod magad, hogy megkérsz másokat, hogy ismételjék meg, amit mondtak? Ez nem egyszer, hanem néha kétszer vagy többször is előfordul? Talán többről van szó, mint arról, hogy a házastársadnak állandóan meg kell kérnie, hogy halkítsd le a tévét. Ha mindez ismerősen hangzik, annak oka lehet a halláskárosodás.


    Sokan elutasítják a halláskárosodást, különösen a fiatalok esetében, pedig bárkivel előfordulhat, és a hatása jelentősen károsíthatja az egészséget. Megterhelheti a kapcsolataidat is, és magányosnak érezheted magad.

    Íme, hogyan ismerheted fel a halláskárosodás korai jeleit, és hogyan védekezhetsz.

    Mi okozza a hallásvesztést?

    A halláscsökkenésnek három fő típusa létezik. Néha a károsodás egyetlen azonosítható okból ered, máskor elemek keveréke játszik szerepet.

    Érzékszervi halláskárosodás

    A halláscsökkenésnek ez a formája a belső fülön belüli problémák miatt alakul ki. Akkor következik be, amikor az idegek vagy az apró szőrszálak (sztereocíliák) károsodnak. Ez hatással van arra az idegpályára, amelyen keresztül a hang a külvilágtól az agyba jut.

    A szenzorineurális halláscsökkenés néhány fő oka a következő:

    • A hangos zajoknak való kitettség: fejhallgató hallgatása feltekert hangerővel vagy környezeti zajnak való kitettség.
    • Fejsérülés: A fejre mért ütés károsíthatja az idegeket, ami süketséget eredményezhet.
    • Arteritis temporalis: Ez az állapot a halánték artériáinak gyulladását okozza, ami fülcsengéshez, valamint fej- és nyakfájáshoz vezet.
    • Vírusfertőzések: Egyes halláskárosodások vírus vagy az azt kísérő magas láz következményei.
    • Autoimmun betegség: Egyes autoimmun betegségek, például a Meniere-kór, halláscsökkenést okozhatnak.
    • Öregedés: Sok idősebb felnőtt szenved valamilyen fokú halláscsökkenést az életkor előrehaladtával.
    • Daganatok: Mint minden más szervben, a fülben is kialakulhat rák, bár ez ritka.

    Vezetéses halláskárosodás

    A vezetéses halláscsökkenés olyan fizikai akadályok miatt alakul ki, amelyek megakadályozzák, hogy a hang megfelelően haladjon át a hallójáraton. Az idegkárosodástól eltérően az orvosok gyakran műtéttel tudják korrigálni a veszteségnek ezt a formáját.

    Az elzáródás eredhet a hallójárat rendellenességéből vagy jóindulatú daganatból, amely nem érinti az idegeket. A középfülben lévő folyadék is okozhatja, akár az Eustachi cső működési zavarai, akár fülfertőzések vagy megfázás miatt. Előfordulhat otoszklerózis miatt is, amely olyan állapot, amelyben egy csontos kinövés megakadályozza, hogy a középfül egyik csontja rezgésbe jöjjön a hanggal.

    Ez a fajta halláscsökkenés akkor is előfordulhat, ha fülzsír vagy más idegen tárgy kerül a füledbe. A fülzsír célja, hogy megakadályozza, hogy a víz bejusson a füledbe és károsítsa azt. Ez az egyik ok, amiért kerülnöd kell a Q-Tips használatát az anyag (klinikai nevén cerumen) kikaparására. Ha erre az okra gyanakszol, fordulj orvoshoz a viasz szakszerű eltávolítása érdekében. Ráadásul az orvosok beszámoltak már arról, hogy rovarok rekedtek az emberek fülében, ezért jelentkezz a helyi sürgősségi osztályon, ha zümmögést vagy mozgást érzel.

    Vegyes halláskárosodás

    Ahogyan hangzik, a halláskárosodásnak ez a formája a szenzorineurális és a vezetéses halláskárosodás kombinációjából adódik. Csak az orvos tudja felállítani a diagnózist és meghatározni a legjobb kezelési módot.

    A hallásvesztés jelei

    Most, hogy megértetted a halláscsökkenés okait, honnan tudod, hogy itt az ideje felhívni az orvost? A következő jelek biztosan elárulhatják.

    A másokkal való kapcsolataid feszültek:

    • Hányszor kell megkérned az embereket, hogy ismételjék meg, amit már mondtak? Ha újra és újra azt mondod, hogy „mi?”, az a halláskárosodás egyértelmű jele. Ez a probléma leginkább akkor jelentkezhet, amikor telefonálsz, különösen, ha a vétel minősége rossz. Megpróbálhatid a FaceTime vagy a Skype használatát, így láthatod a beszélő ajkait, és hallhatod a szavait is.
    • Ezenkívül, ha halláskárosodásod van, a társas tevékenységek jobban megviselhetnek. Ez azért van, mert megerőlteted magad, hogy halld a beszélgetést, különösen a szobában lévő más hangok zajától. Ez a probléma még inkább elszigetelhet, ha már amúgy is introvertált hajlamaid vannak, és végül magányhoz vezethet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!