2023. június 7. szerda
More

  Fülproblémák 3. – A fülgyulladás leggyakoribb jelei és tünetei

  A fülgyulladás sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. A tanulmányok azt mutatják, hogy a megfázás több mint 60 százaléka fülgyulladássá alakul, különösen a csecsemőknél és a kisgyermekeknél. A fülgyulladás felismerése önmagadon vagy gyermeked esetében azonban gyakran nehéz, ha nem ismered a tüneteket.


  A fülgyulladás 10 leggyakoribb jele és tünete a következő:

  1. Influenzaszerű tünetek

  Ha a megfázás ismerős tüneteit – például orrfolyást, fejfájást, lázat és orrmelléküreg-gyulladást – érzed, akkor lehet, hogy fülgyulladásról van szó. Különösen nagy a kockázata a fülgyulladás kialakulásának, ha ezek a tünetek tovább tartanak, mint egy átlagos megfázás (azaz több mint 7-10 napig), és nem akarnak elmúlni.

  2. Alvási nehézségek

  Ha az alvásod éjszakáról éjszakára elhúzódó fülfájás zavarja meg, és az életért sem tudsz pihenni – tudod, az a fajta, ami hirtelen jelentkezik és rosszabbodik, amikor lefekszel -, ez az első számú jel arra, hogy fülgyulladás okozta nyomástól szenvedsz.

  Ajánló   Fülproblémák 1. – A hallásproblémák leggyakoribb típusai (1. rész)

  3. Ingerlékenység

  A fájdalomtól és a makacs fejfájástól való ingerlékenység a fülgyulladás gyakori okozója. Ezt különösen akkor veheted észre, amikor inni és enni próbálsz – a rágás és nyelés során fellépő nyomás és mozgás további fájdalmat és nyomást okozhat az érintett fülre.

  4. Láz

  A középfülgyulladást gyakran csúnya láz kíséri, amely kezeletlenül akár 38-39 °C-os is lehet.

  5. Fültisztítás

  A fülgyulladás gyakran járhat sárgás-fehéres váladékozással, amely nem igazán hasonlít a fülzsírra. A váladék gyakran tartalmazhat halvány vérnyomokat, és ébredés után a párnádon találhatod. Ezenkívül a folyadéknak kellemetlen szaga is lehet.

  Ajánló   Fülproblémák 2. – A hallásproblémák leggyakoribb típusai (2. rész)

  6. Duzzanat

  A hallójáratra nehezedő nyomás gyakran eléggé megduzzadhat. A fül körül vagy mögött forró érzést, valamint érzékenységet és bőrpírt is észlelhetsz, illetve a tényleges hallójáratban.

  7. Étvágytalanság

  Egy fülgyulladás elég ahhoz, hogy bárki elveszítse az étvágyát, különösen, ha fájdalmat vagy a fül mélyén viszkető érzést tapasztalsz. Ez a kellemetlen érzés és fülfájás gyakran megnehezíti az evést, az alvást vagy a megfelelő pihenést.

  8. Viszkető fülek

  A viszketés gyakran jár együtt a fülgyulladással, különösen akkor, ha valójában nem tudod megvakarni a füled belsejét. Ráadásul a fájdalom is fokozódhat a dobhártya mögé épülő fertőzés okozta nyomasztó teltségérzet és nyomás miatt.

  Ajánló   A kutatások olyan agyi mechanizmusokat mutatnak be, amelyek összekapcsolják a fülzúgást és az alvást

  9. Fejfájás

  Ahogy a fülgyulladással együtt kialakul a nyomás, lüktető fejfájás lép fel, amely az érintett fül körül és a fül belsejében érezhető, innen ered a “fülfájás” kifejezés. A belső fülben kialakuló nyomás vagy a felesleges folyadék miatt nagyfokú nyakmerevség és fájdalom is jelentkezhet.

  10. Szédülés

  A súlyos szédülés gyakran okoz némi tájékozódási zavart, ha fülgyulladásban szenvedsz. Azt is észreveheted, hogy a hallásod kissé tompává válik a folyadék felgyülemlése, illetve a belső fülben lévő duzzanat miatt.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!