2024. április 24. szerda
More

    Fülproblémák 2. – A hallásproblémák leggyakoribb típusai (2. rész)

    Az első egészségügyi problémák közül néhány a fület érinti, és sok gyermek szenved fülgyulladástól életének első hónapjaiban, sőt éveiben. Ez nagyrészt azért van így, mert a gyermekek füle és immunrendszere még fejlődésben van.

    Ajánló   Fülproblémák 1. – A hallásproblémák leggyakoribb típusai (1. rész)


    Sérült dobhártya

    A dobhártya sérülése jelentős fájdalmat és kellemetlenséget okozhat, és sajnos meglepően könnyen bekövetkezhet. A dobhártya ugyanis csak egy nagyon vékony membrán, amely elválasztja a fül középső és belső részét. Tekintettel arra, hogy a fül tisztításának kiemelkedő módja továbbra is a vattapamacsok használata, nem meglepő, hogy évente sokan keresik fel orvosukat, hogy kezelést kérjenek a sérült dobhártyájuk miatt.

    A jó hír az, hogy a sérült dobhártya általában magától, speciális kezelés nélkül meggyógyul. Ez a gyógyulás azonban nagymértékben függ a fül állapotától, beleértve a nedvesség szintjét (minél szárazabb, annál jobb) és a higiéniát. Még ideális körülmények között is eltarthat néhány hétig, mire a sérült dobhártya teljesen meggyógyul.

    Veleszületett halláskárosodás

    Amikor halláskárosodásra gondolunk, általában idősebb felnőttek jutnak eszünkbe, akiket hangos gépeknek, zenének vagy más zajveszélynek tettek ki. A veleszületett halláskárosodás azonban már a születéskor elkezdődik, ami azt jelenti, hogy a gyermekeket érinti, és egész életük során hatással van rájuk.

    Azok az egyének, akiknek a családjában már előfordult hallásprobléma, sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek veleszületett halláskárosodást, mint mások. Néhány genetikai szindróma, amely érintett lehet, az Usher-, a Treacher Collins- és a Down-szindróma. A vajúdás során fellépő komplikációk is eredményezhetnek hallásproblémákat. Ezenkívül, ha az anyának jelentős egészségügyi problémája van, például anyai cukorbetegség vagy fertőzés (például toxoplazmózis, rubeola, herpesz, citomegalovírus vagy német kanyaró), a gyermeke veleszületett halláskárosodást tapasztalhat.

    Szerzett halláskárosodás

    A halláskárosodásnak azt a típusát, amelyet leggyakrabban elképzelünk, és amely súlyos zajnak való kitettségből ered, szerzett halláskárosodásnak nevezzük. Az egész életen át tartó hangos zaj hallgatása, például fejhallgató viselése vagy zárt térben zajos gépek üzemeltetése, szerzett halláskárosodást eredményezhet.

    Az ilyen típusú halláskárosodásnak azonban más okai is vannak, például a fül krónikus vagy kezeletlen fertőzései, mumpsz, agyhártyagyulladás, szamárköhögés, kanyaró, bárányhimlő, sérült dobhártya és még az influenza is. Mégis, aki attól tart, hogy fertőzés okozza a halláscsökkenést, annak minél hamarabb beszélnie kell orvosával a problémáról.

    Tárgyak a fülben

    Elég ritka, hogy egy felnőttnek olyan mélyen a fülébe kerüljön egy tárgy, hogy az komoly hallásproblémákat okozzon, bár előfordulhat, különösen, ha valaki veszélyes munkát végez. De a legtöbbször, amikor egy tárgy a fülbe kerül és halláskárosodást okoz, az inkább egy gyermeket, mint egy felnőttet érintő probléma.

    Ennek az az oka, hogy sok gyermek a tárgyakkal való kísérletezéssel tanul. Ez az oka annak, hogy oly sok gyermek tesz tárgyakat a szájába, ami fulladásos aggodalomhoz vezet. De az is előfordulhat, hogy az orrukba vagy a fülükbe teszik azokat, ami jelentős szövetkárosodást okozhat, és műtétet igényelhet a probléma megoldása. Ha gyermeked halláscsökkenésre panaszkodik, és úgy gondolod, hogy egy tárgy lehet a bűnös, azonnal beszélj az orvosoddal, és ne próbáld meg magad eltávolítani a tárgyat.

    Gyógyszeres kezelés miatti szövődmények

    Valószínűleg te is láttál már olyan gyógyszerreklámokat, amelyek a lehetséges mellékhatások hosszú listáját tartalmazzák. Az egyik ilyen mellékhatás lehet a szerzett halláskárosodás, amely néha akkor jelentkezik, amikor az egyénnek meglepő reakciója van egy gyógyszerre.

    Bár ez a probléma ritkának tűnik, valójában számos olyan gyógyszeres kezelés létezik, amely halláskárosodáshoz vezethet. Ez a lista tartalmazza az antibiotikumokat, a rák kezelésére szolgáló gyógyszereket, a merevedési zavarok kezelésére szolgáló szereket, a maláriagyógyszereket, a vízhajtókat és még az aszpirint is. Ha új gyógyszert szedsz, és észreveszed, hogy az bármilyen módon befolyásolja a hallásod, azonnal beszélj az orvosoddal.

    Vérellátási problémák okozta hallásvesztés

    Ha korlátozod a test bármely részének vérellátását, akkor számíthatsz arra, hogy az adott anatómiai terület nehezen fog megfelelően működni. Ez a szabály minden bizonnyal a fülekre is érvényes, és bár nem feltétlenül számítanál rá, néhány súlyos egészségügyi probléma, amely vérellátási problémákat okozhat, valóban hatással lehet a hallásunkra.

    Ezek a súlyos egészségügyi problémák közé tartoznak a szívbetegségek, a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A középfül csontos megbetegedése, a középfül szklerózisa szintén problémákat okozhat. Mindezek a problémák a fül vérellátásának korlátozódását eredményezhetik, és ezáltal halláscsökkenést okozhatnak. Ha az említett egészségügyi problémák bármelyikét tapasztalod, és észreveszed, hogy hallásod károsodott, azonnal beszélj az orvosoddal.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!