2024. április 26. péntek
More

    Koffeinmentes kávéval a diabétesz ellen

    A koffeinmentes kávé képes csökkenti a 2-es típusú (úgynevezett időskori) cukorbetegség kialakulásának kockázatát – állapították meg amerikai tudósok.

    Az életmódvizsgálatokba bevont kávéivók szokásainak összehasonlításával arra az eredményre jutottak az Egyesült Államokbeli Minnesota Egyetem kutatói, hogy mindazoknál, akik az egészségtudatosságra építő amerikai kampányok nyomán évtizedekkel ezelőtt áttértek a koffeinmentes kávé fogyasztására – mindkét nemben – számottevően kisebb arányban alakult ki a cukorintolerancia.

    Az időskori cukorbetegség a diabétesz leggyakoribb formája. A cukorbaj komplex anyagcsere-betegség, amelyre az jellemző, hogy az inzulin-elválasztás, illetve ennek hatása nem megfelelő. Ha ezt a bajt nem kezelik, magas vércukorszint alakul ki, amit kis és nagy érszövődmények kísérhetnek. A cukorszintet azonban lehet befolyásolni, s ezen keresztül az egész anyagcserére is lehet hatni, mégpedig úgy, hogy pótoljuk az inzulint, vagy hatásmechanizmusát javítjuk.

    A mostani vizsgálat azért is lehet jelentős, mert éppen a leggyakoribb, a felnőttkorban kialakuló, a relatív inzulinhiány miatt előálló kórral szemben adhat rendkívül egyszerű, könnyen követhető és amellett igen hatékony védekezési eszközt – a megfelelő itallal megtöltött kávéscsésze formájában – az érintettek kezébe.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!