2023. március 29. szerda
More

  Emelheti a tej a férfi esélyeit a prosztatarákra?

  Azokkal a férfiakkal összehasonlítva, akik csak 1-2 teáskanálnyi tejet fogyasztottak naponta, azoknál a férfiaknál, akik naponta körülbelül 1¾ csésze tejet fogyasztottak, 27%-kal nagyobb volt a prosztatarák kialakulásának valószínűsége – mutatta ki egy új tanulmány.


  Ráadásul náluk 60%-kal nagyobb volt a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint azoknál a férfiaknál, akik teljesen tartózkodtak a tejtermékektől.

  Az új tanulmányt nem arra tervezték, hogy megmondja, hogy a tejfogyasztás növeli-e a prosztatarák kockázatát, de a kutatóknak megvannak a maguk elméletei.

  “Az inzulinszerű növekedési faktor-1 köztudottan a prosztata- és mellrák kockázati tényezője, és kiderült, hogy a tejfogyasztás megemeli ennek a hormonnak a szintjét” – mondta a tanulmány szerzője, Dr. Gary Fraser. Ő a kaliforniai Loma Linda Egyetem Orvosi és Közegészségügyi Iskolájának megelőző orvostudományi professzora.

  A prosztataráknak hormonokra van szüksége a növekedéshez, és a tehéntejben más hormonok is megtalálhatók – mondta. Fraser és munkatársai korábban hasonló eredményeket tettek közzé, amelyek a tejtermékeket a mellrákkal hozták összefüggésbe.

  “Ebben a kérdésben még egy kicsit több tisztázásra van szükség, mielőtt arra következtetnénk, hogy van ok-okozati összefüggés, de lehet, és ha a családban előfordult már prosztatarák, akkor én most hajlanék arra, hogy növényi alapú étrendre térjek át” – mondta Fraser.

  A tehéntej növényi alapú alternatívái közé tartozik a szója, a zab, a mandula, a kesudió és más nem tejes tejek. Ezek a nem tejes kalciumforrások nem növelték a prosztatarák kockázatát az új vizsgálatban.

  A tanulmányhoz a kutatók több mint 28 700 férfit kérdeztek meg étrendjükről. A férfiak egy maroknyi csoportját arra is megkérték, hogy emlékezzenek vissza az összes ételre és italra, amelyet az előző 24 órában fogyasztottak.

  A férfiak közül senkinek sem volt prosztatarákja a vizsgálat kezdetekor, de 1254 férfinál a nyomon követés körülbelül nyolc éve után prosztatarák alakult ki. A kutatók statisztikai modellt alkottak, hogy kontrollálják az eredményeket befolyásoló egyéb tényezőket, például a prosztatarák családi előzményeit, a rassz vagy az életkor figyelembevételét.

  A tejfogyasztás növelte a prosztatarák minden típusának kockázatát, beleértve az agresszívebb formát is.

  A prosztatarák kockázatának növekedése közvetlenül az alacsony vagy normál zsírtartalmú tejhez kapcsolódott, nem pedig a joghurthoz vagy a sajthoz, és ez a növekedés a napi kétharmad csésze tej után állt meg, mondta Fraser.

  A tanulmánynak megvoltak a maga korlátai. Az emberek megkérdezése, hogy mit ettek, nem mindig a legmegbízhatóbb módszer az információgyűjtésre.

  A külső szakértők nem állnak készen arra, hogy kijelentsék, a tej növeli a prosztatarák kockázatát.

  Dr. Otis Brawley, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem orvosi karának onkológus professzora szerint túl korai lenne ilyen következtetést levonni.

  “Azt tudjuk, hogy az elhízás, a túl sok kalória elfogyasztása és az elégtelen testmozgás növeli az agresszív prosztatarák kockázatát” – mondta Brawley.

  A legjobb módja annak, hogy egy lépéssel a prosztatarák előtt maradjunk, ha fenntartjuk a normális testsúlyt, rendszeresen sportolunk, és kiegyensúlyozott étrendet követünk, amely naponta öt-kilenc adag gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz – mondta.

  Dr. Andrew Laccetti, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center orvosi onkológusa Montvale-ben, N.J. egyetértett.

  “Bár ez a tanulmány nem utal egyértelműen arra, hogy a tejtermékek közvetlenül növelik a prosztatarák kockázatát, de beleillik abba a tágabb felfogásba, hogy a prosztatarák a nyugati nemzetek betegsége” – mondta.

  “A nyugati életmód, beleértve a telített zsírokban gazdag étrendet, a mozgásszegény magatartást és az elhízást, meggyőző bizonyítékokat mutat arra, hogy összefüggést mutat a prosztatarák kialakulásával” – jegyezte meg Laccetti.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!