2024. április 19. péntek
More

    A fogyókúra könnyű is lehet

    Szintetikus fogyóeszközök helyett brokkoliból nyert természetes tápanyagok felhasználásával is küzdhetünk az elhízás ellen – derül ki egy kisebb tanulmányból.

    „Amióta élek, diétázom. A káposztaleves, a reggeli banándiéta, a mogyoróvaj-diéta, az Atkins-diéta, a böjt, mindent kipróbáltam” – nyilatkozta a 62 éves Odetta Graves, aki orvosi értelemben elhízott. A koronavírus-járvány miatti karantén ezen az állapoton súlyosbított.

    Egy kisebb, de ígéretesebb tanulmány a londoni Queen Mary Egyetemen, ahol Graves dolgozik, további reményeket adhat neki és még millió ilyen problémákkal küzdő embernek. Rajta kívül 19 elhízott, 18 és 75 év közötti felnőtt vett részt a vizsgálatban.

    A vizsgálat során kapszulákat kaptak, amelyek olyan tápanyagokat tartalmaztak, amelyek célja az ember étvágyának csillapítása. Természetesen a különböző fogyasztási cikkek hasonlóan működnek, de ebben a tanulmányban a fogyasztói kapszulákban lévő tápanyagok teljesen természetes, általános forrásokból származtak: például brokkoliból, kókuszolajból és bazsalikomból. Ez Graves számára is fontos szempont, aki kipróbált már különféle fogyasztói tablettákat és porokat, de a mellékhatásokon kívül soha semmilyen más hatása nem volt, főleg nem tartósak.

    Ez okozza az étvágytalanságot

    „Ezeket a tápanyagokat úgy választották ki, hogy közepes szénláncú zsírsavakat tartalmazzanak, amelyekről úgy gondolják, hogy beindítják a bélben a jóllakottság érzését okozó hormonok termelődését” – mondta Dr. Madusha Peiris, a kutatás vezetője.

    Gravesnek és más tanulmányi alanyoknak két napig kellett megjelenniük az egyetemen, majd négyhetes időszak múlva ismét kétszer. Először 12 tablettát adtak nekik, majd egy kiadós reggelit kaptak. Ehettek joghurtot, fahéjas süteményt, két szelet fehér kenyér pirítóst és kemény tojást. További 12 tablettával készen álltak egy jó ebédre.

    „Volt egy nagyszerű kép a McDonald’s-ról az ajtóban, amin cukros kólák jelentek meg, amelyeket szeretek, de nem engedhettem meg magamnak gyakran. Azt hiszem, ez a legcsodálatosabb diéta, amit valaha próbáltam” – mondta Graves, amikor másnap ugyanez a menetrend megismétlődött.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!