2024. április 24. szerda
More

    A polifenolokban gazdag étrend megelőzi az idősek gyulladását

    Az általunk fogyasztott élelmiszerekben található polifenolok megelőzhetik a gyulladást az időseknél, mivel megváltoztatják a bél mikrobiótát, és indukálják az indol-3-propionsav (IPA) termelését, amely a triptofán bélbaktériumok által okozott lebontásából származó metabolit.


    A Molecular Nutrition and Food Research című folyóiratban megjelent tanulmányt a Barcelonai Egyetem Gyógyszerészeti és Élelmiszertudományi Karának Biomarkerek és Táplálkozási és Élelmiszer-metabolizmus Kutatócsoportja és a CIBER törékenységgel és egészséges öregedéssel foglalkozó kutatócsoportja (CIBERFES) végezte.

    Az UB Gyógyszerészeti és Élelmiszertudományi Karának professzora, Cristina Andrés-Lacueva által vezetett csoport tagja a katalán élelmiszeripari innovációs hálózatnak (XIA) is.

    Polifenolok és egészséges öregedés

    A polifenolok probiotikumnak számító természetes vegyületek, amelyeket főként gyümölcsökön és zöldségeken keresztül fogyasztunk. Számos étrendi polifenol jól ismert antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és képes kölcsönhatásba lépni az emberi bélben jelen lévő baktériumokkal, és posztbiotikumokat (például IPA-t) termelni, ami fokozza az egészségre gyakorolt pozitív hatásaikat.

    Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a polifenolok rendszeres étrendi fogyasztása hozzájárulhat az egészséges öregedéshez, különösen akkor, ha azok egy egészséges étrend, például a mediterrán étrend részét képezik, és egészséges életmóddal társulnak, azaz rendszeres testmozgást tartalmaznak, és kizárják például a dohányzást és az alkoholt.

    A tanulmány szerint a polifenolok és a bélmikrobióta közötti kölcsönhatás olyan baktériumok szaporodását indukálhatja, amelyek képesek jótékony anyagcseretermékek, például az IPA szintézisére. Az IPA antioxidáns, gyulladáscsökkentő és neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkező posztbiotikum, amely hozzájárul a bélfal egészségének javításához. Úgy tűnik, hogy ez a vegyület hozzájárul az öregedéssel járó egyes betegségek megelőzéséhez.

    „Ha figyelembe vesszük az IPA jótékony hatásait a bélmikrobiótára és általában az egészségre, fontos, hogy megbízható stratégiákat találjunk ennek az anyagcseretermelésnek az elősegítésére” – jegyzi meg a tanulmány társszerzője, Tomás Meroño, az UB Táplálkozástudományi, Élelmiszertudományi és Gasztronómiai Tanszékének és a CIBERFES-nek a munkatársa.

    A vizsgálat részeként a kutatók multiomikai elemzést végeztek a szérum IPA-szintjének nyomon követésére. A kutatók ötvenegy, hatvanöt év feletti önkéntes székletmintájában elemezték a bélmikrobióta összetételét, akik nyolc héten keresztül polifenolban gazdag étrendet (többek között zöld tea, keserű csokoládé, gyümölcsök, köztük alma, gránátalma és áfonya fogyasztását) követték.

    Az IPA növekedése a vérben és a baktériumok szaporodása

    Az eredmények azt mutatják, hogy a polifenolokban gazdag étrend a vér IPA-szintjének jelentős növekedését eredményezte, a gyulladás szintjének csökkenésével és a Bacteroidales rendbe tartozó bélbaktériumok változásával együtt.

    Meglepő módon a kutatók nem tapasztalták ugyanezt a hatást a vesebetegségben szenvedő önkénteseknél. Ez a bélmikrobiótájuk megváltozott összetételével magyarázható. Ezeknél az embereknél a vizsgálat elején alacsonyabb volt az IPA mennyisége, mint a normális vesefunkciójú önkénteseknél.

    Ajánló   Vesefunkció

    „Ezek az eredmények klinikai szempontból relevánsak lehetnek, mivel az alacsony IPA-szintet a vesefunkció gyors csökkenésével és krónikus vesebetegséggel hozták összefüggésbe” – jegyzi meg Cristina Andrés-Lacueva professzor.

    Ezért a polifenolokban gazdag étrend, beleértve az olyan probiotikus élelmiszereket, mint a zöld tea, az étcsokoládé és néhány gyümölcs, például az alma, a gránátalma és az áfonya, a bélmikrobióta összetételének változásán keresztül növelheti az IPA termelését. Egy posztbiotikum, például az IPA szintjének ilyen mértékű növekedése az időseknél előnyös lehet az életminőséget rontó krónikus betegségek késleltetésében vagy megelőzésében.

    A tanulmányban többek között a Milánói Egyetem (Olaszország), a Quadram Intézet (Egyesült Királyság) és a National Institute of Health and Sciences on Ageing (INCRA, Olaszország) kutatócsoportjai is részt vesznek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!