2024. április 19. péntek
More

    Mik válthatják ki az ekcémát?

    Az allergiás dermatitiszre hajlamos emberek már tudják, hogy időről időre számolniuk kell állapotuk romlásával, az ekcéma tüneteinek fellángolásával.


    Tünetek

    Az érzékenységen alapuló ekcéma (atópiás dermatitis vagy atópiás ekcéma) a bőr krónikus gyulladása, amely a túlérzékeny, könnyen irritálódó és nagyon száraz bőr gyakori problémája. A bőrön száraz, kipirosodott, erősen viszkető foltok jelennek meg, amelyeket nedves hólyagok követnek, majd amikor ezek felszakadnak és megszáradnak, a sérült bőrfelületen hegesednek, szuperinfekció esetén pedig sebek keletkeznek. Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a világ népességének 10 százaléka szenved valamilyen formában benne.

    Az ekcéma hosszan tartó, visszatérő betegség, amely változó mintázatú fellángolásokkal és remissziós időszakokkal jár. Az atópiás (örökletes) ekcéma nem gyógyítható egyetlen kezeléssel, de megfelelő bőrápolással, szükség szerint külső és belső gyógyszeres kezeléssel, valamint orvosi segítséggel kezelhető és csökkenthető, egészen addig, amíg a beteg hosszabb-rövidebb ideig tünetmentes lehet. A legújabb ekcémás gyógyszerek hatóanyaga például egy immunmoduláns, amely rövid és hosszú távú kezelésre egyaránt alkalmazható, csökkentve a fellángolások gyakoriságát és intenzitását.

    A kezelés és az orvossal való együttműködés mellett ez az állapot az érintett személy (és kisgyermekek esetében a család) folyamatos figyelmét igényli, mivel a gondozás csökkentheti a fellángolások gyakoriságát és súlyosságát.

    Lássuk, hogyan!

    Kiváltói

    A tapasztalatok azt mutatják, hogy megfigyelhető, hogy kinek és milyen mértékben romlik.

    • Általánosságban elmondható, hogy a fellángolások az őszi és téli hónapokban gyakoribbak, valószínűleg a téli ruházat, a fényhiány és egyéb körülmények és hőmérsékletek miatt – de ezek a tényezők az év bármely szakában előfordulhatnak.
    • A fellángolásokat sokféle irritáló és allergizáló anyag válthatja ki. Ezek közé tartoznak az olyan vegyi anyagok, mint a mosószerek, a textilpuhítók, a kozmetikumok színező- vagy illatanyagai, a rovarirtók, a színezékek stb.
    • Ide tartoznak bizonyos élelmiszerek is, mint például a citrusfélék, a paradicsom, a tej és tejtermékek, a tojás, a hal stb.
    • A ruházat is irritáló hatású: az állati eredetű anyagokból készült gyapjú, mohair és angóra pulóverek, valamint a szintetikus „mesterséges” ruhák is irritálóak lehetnek.
    • Az állati szőr és toll szintén sok ember számára irritáló hatású, ezért az ekcémára hajlamosak jobban teszik, ha nem tartanak otthon kutyát, macskát vagy papagájt, és szinte biztosan nem sportolnak állatokkal, például nem lovagolnak.
    • A háziport is el kell kerülni: alapos takarítással, porfogó szőnyegek helyett mosható padlófelületek használatával stb.
    • Megfigyelték azt is, hogy az alkoholfogyasztás és a dohányfüst is okozhat fellángolásokat, így akár egy nagyobb házibuli után is fellángolhat az ekcéma.
    • A szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, a forró vagy hideg, száraz levegő szintén kiválthatja a tüneteket.
    • A hosszan tartó stressz és a túlhajszoltság is ilyen következményekkel járhat: a diákokat például gyakran gyötri a vizsgaidőszakokban súlyosbodó ekcéma.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!