2024. március 29. péntek
More

    Nyaralás: hasmenés nélkül!

    Sok turista jól megérdemelt szabadsága annak köszönhető, hogy bizonyos ételek, italok hasmenést, hányást okoznak az ünnepek alatt. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, terhes nők, idősek és betegek.


    A turisták nagy százaléka úgynevezett „utazási hasmenéssel” vagy hányással küszködik, amelyet olyan baktériumok, vírusok és más mikrobák okoznak, amelyek szabad szemmel láthatatlanok az ételekben és italokban. Egyes gyomor-bélrendszeri fertőzések előrelátással könnyen elkerülhetők.

    Élelmiszerbiztonsági szakértők szerint könnyen elkerülhetjük a kellemetlenségeket, ha indulás előtt alaposan megértjük úti célunk higiéniáját, és nem romlandó élelmiszereket viszünk otthonról a kiszolgáltatottabb családtagjainknak.

    Indulás előtt az egyik legfontosabb feladat annak ellenőrzése, hogy a célállomáson a csapvíz iható-e, hiszen a csapvíz minősége nem minden országban olyan jó, mint Magyarországon. Ha nem iható, akkor nemcsak hogy inni nem szabad belőle, de a megmosott zöldségek, gyümölcsök sem fogyaszthatók, a vízzel készült saláták, jégkockák pedig nem biztonságosak.

    A kórokozók sütés, főzés, forralás hatására elpusztulnak, ezért érdemes vízforralót vagy vízfertőtlenítőt magunkkal vinni. Éttermekben, étkezdékben és utcai árusoknál is étkezhetünk, feltéve, hogy az ételt frissen készítik és melegen szolgálják fel.

    A nyers vagy enyhén főtt tojást tartalmazó ételek, mint például a majonézes termékek, szószok, sütemények stb., nem ajánlottak hőségben. A nyers kagyló is tilos, és ügyelj arra, hogy egyes halak, kagylók, még sütve is mérgezőek lehetnek. Ha lehet, kérdezz meg egy helyi lakost.

    A MÉBIH főigazgatója szerint az egészséges felnőttek gyakran felelőtlenek, és akkor is esznek fagylaltot vagy salátát, ha enyhe hasmenés fenyegeti őket. Veszélyes lehet azonban kisgyermekekre, terhes nőkre, idősekre és betegekre. Nem romlandó, biztonságos családi élelmiszert is érdemes csomagolni az utazáshoz. Ide tartoznak a konzerv- és porított élelmiszerek, valamint a hűtés nélkül is biztonságosan tárolható felvágottak. Ezt az információt a gyártó feltünteti a termék csomagolásán.

    A nyaralók a lehető leggyakrabban mossanak kezet szappannal, vagy hozzanak magukkal törölközőt vagy kézfertőtlenítőt. Csak tiszta kézzel vagy szalvétával érintsd meg az ételt, vagy töröld el az edényeket. A gyümölcsöt mindig tiszta késsel hámozzuk meg, de ha nem lehet meghámozni, akkor jobb, ha nem eszed meg. A zöldségek és gyümölcsök alapszabálya: „hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott!”.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!