2024. április 19. péntek
More

    10 tipp a gyorsabb elalvás érdekében

    Ha gyakran nehézségeid vannak az elalvással, a következő tippek segíthetnek.

    1. Ha felébredsz az éjszaka közepén, feszítsd meg az izmaidat, hogy könnyebben visszaaludj

    Akár órákig feküdhetsz az ágyban, várva, hogy végre elaludj, de semmi sem segít, ha az egész tested feszült. Próbáld ki ezt a trükköt:

    Fokozatosan lazítsd el az izmokat a lábujjaktól a homlokig. Feszítsd meg az egyes izomcsoportokat 5 másodpercig, majd lazítsd el újra őket.

    2. Hűvös szoba rémálmok ellen

    A hálószobában a fűtés rossz szokás. A kutatók szerint a hűvös szoba a jó éjszakai alvás egyik elengedhetetlen feltétele. A helyiségben az ideális hőmérséklet 18,3°C, de az orvosok azt tanácsolják, hogy 15,5 és 19,4°C között találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb hőmérsékletet. A testhőmérséklet éjszaka csökken. Ha hidegre állítod a radiátort, akkor azt üzened a testednek, hogy ideje aludni.

    3. Szédülés esetén tedd az egyik lábad le a földre

    Néha szédülhetsz, amikor próbálsz elaludni. A helyzet csak rosszabb lesz, ha forgolódsz. Feküdj hanyatt, egyik lábadat pedig tedd le a földre. Ez újraértelmezi a testtartásod, és megszünteti a szédülést.

    4. Ne aludj 15 óra után

    A legtöbb embernek nem okoz gondot a szunyókálás, és még éjszaka is ugyanúgy elalszik. De ha te nehezen tudsz elaludni, a délutáni pihenés csak ront a helyzeten. Kövesd az alábbi szabályokat:

    Délután csak rövid ideig aludj, kb 10-20 percet. Minél tovább alszol, annál rosszabbul érzed majd magad, amikor felébredsz. 15 óra után ne feküdj le. Pihenj egy csendes, hűvös, sötét helyen.

    5. Hasi légzés a könnyebb alvásért

    Feszültnek, szorongónak vagy idegesnek érezheted magad, amikor próbálsz elaludni. A légzésed felgyorsul, és az alvásod egyre távolodik. Próbáld a 4-7-8 légzéstechnikát. Légzés közben a hasadnak kell emelkednie, nem a mellkasodnak.

    Fújd ki a tüdődben lévő levegőt. Lélegezz be levegőt az orrodon keresztül 4 másodpercig. Tartsd bent a levegőt 7 másodpercig, majd fújd ki a szádon át 8 másodpercen keresztül. Ismételd meg a folyamatot 4-szer.

    6. Fájó vállak esetén a párna lehet a ludas

    Ha fáj a vállad, de nem szeretsz hason aludni, ez a tipp neked szól. Használj jó minőségű párnát, és hagyj helyet a karjaidnak alatta. A párnát ne tedd túl magasra, a gerinced legyen egyenes.

    7. Írj lefekvés előtt

    Talán furcsán hangzik, de a kutatások azt mutatják, hogy a pozitív események lefekvés előtti lejegyzése csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvás minőségét. Szánj minden este 15 percet arra, hogy leírd, mi történt veled aznap. Ne csak a jó dolgokra összpontosíts, hanem arra is, hogyan élted át az adott pillanatot.

    8. Gondolj arra, hogy nem gondolsz semmire

    A szakértők szerint ez a módszer varázslatként működik. Ezt összesen 120 másodpercig kell csinálnod. Újra és újra mondogasd magadban: „Ne gondolkozz, ne gondolkozz!” Az utolsó 10 másodperc a legjobb, mert ekkor kezdesz elaludni.

    9. Próbálj ébren maradni

    Fura az elgondolás, de működik. Ha arra gondolsz, hogy ébren kell maradnod, gyorsabban elalszol. Még hatékonyabbá teheted ezt a módszert, ha légzéstechnikával kombinálod. Még az álmatlanságon is segíthet.

    10. Nyomj meg néhány pontot a karodon

    Bizonyos akupunktúrás pontok is segíthetnek a jobb alvásban. A jobb eredmény érdekében kombinálhatod ezt a módszert aromaterápiával is.

    A tenyéred alatt keresd meg a kis bemélyedést a csuklódon. Ez az első pont. A második pontot 3 ujjal lejjebb találod az inak között. Finoman nyomd meg és masszírozd körkörös mozdulatokkal a pontot 2-3 percig. Érezni fogod, hogy izmaid ellazulnak. A másik kezeden is végezd el ezt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!