2024. április 18. csütörtök
More

    Mitől lesz a bőr fakó és élettelen?

    Átlagosan 28 naponta a bőrünk teljes felülete teljesen megújul. Fontos azonban tudni, hogy a sejtek természetes vedlése és a bőr megújulása a kor előrehaladtával lelassul. Ennek következtében, valamint a környezeti tényezők (napfény, szmog) hatására bőrünk elveszíti természetes ragyogását, és pigmentfoltok, öregségi és májfoltok alakulhatnak ki. Ha nem ápoljuk megfelelően, egy idő után garantáltan szembesülünk a szürke, fakó bőr problémájával.


    Hámlasztás

    Az első és legfontosabb lépés, hogy reggel és este gyengéden, de alaposan tisztítsd meg a bőröd típusának megfelelő tisztítószerrel. Érdemes emellett rendszeresen használni enzimeket és/vagy kémiai hámlasztókat is, amelyek segítenek eltávolítani a bőr legfelső, hámló rétegét, hogy helyükre egészséges új sejtek kerülhessenek. Ezáltal, hogy több oxigénhez juttatja a bőrt, simábbá, puhábbá, selymesebbé és üdébbé teszi azt. Az öregedési folyamatok lelassulnak, és az arcápolási termékek jobban felszívódnak a bőrbe.

    A kozmetikusok szerint hetente egyszer-kétszer vagy kúraszerűen ajánlott használni, mivel a túl gyakori hámlasztás károsíthatja a bőrt. Míg az AHA (gyümölcssav) hámlasztók fakó, pigmentált, öregedő bőrre a legjobbak, a BHA (szalicilsav) hámlasztók inkább a zsíros, mitesszeres, széles pórusú, pattanásokra hajlamos bőrre, a PHA (polihidroxi-sav) pedig a nagyon érzékeny, rozaceára hajlamos, dehidratált bőrűeknek ajánlott.

    A hámlasztókat általában a rutin elején kell alkalmazni (tonik előtt vagy után), majd egy-két perc felszívódási idő után fel lehet vinni a szérumot, a hidratálót és végül az arcápolót. A kulcs az, hogy mindig a könnyű, vizes/gél állagú textúráktól haladjunk az olajosabb, zsírosabb textúrák felé.

    Ajánló   Érzékeny bőr hámlasztása

    C-vitamin

    Fontos, hogy 30 éves kor felett tápláló vitaminokkal és antioxidáns szérumokkal egészítsd ki a napi hidratálást. A C-vitamin elengedhetetlen a kollagénszintézishez, a bőr feszességének fokozásához, a pigmentfoltok halványításához, a káros szabad gyökök megkötéséhez és a dús, élénk arcszínhez. A legjobb választás a legalább 5-15%-os C-vitamin tartalmú szérum, amelyet felbontás után hűtőben kell tárolni, és gyorsan fel kell használni, mivel a levegőn gyorsan oxidálódik, és veszít a hatékonyságából.

    Arcolaj

    Az arcolajok nem csak vizet zárnak a bőrbe, így nagyon jól hidratálnak, de tele vannak omega-3-6 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, polifenolokkal és karotinoidokkal, amelyek fokozzák a bőr egészséges ragyogását. Használhatod őket önmagukban, a hidratáló krém után, vagy az arckrémre csepegtetve. Vannak úgynevezett száraz olajok is, amelyeket a kombinált, zsíros bőrűek bátran kipróbálhatnak. Ilyen például a szkvalánolaj, amely nem komedogén, és nem hagy zsíros érzetet.

    Masszázs

    Az idő előrehaladtával a nyirok- és vérkeringés lelassul, ami megakadályozza, hogy az oxigén és az alapvető tápanyagok eljussanak a bőrsejtekhez, ami szintén fakósághoz vezet. Ezért fontos, hogy az esti és/vagy reggeli rutin során a nyakadat és az arcodat kézzel (vagy gua shával, görgővel) masszírozd meg, hogy stimuláld. Menj végig a nyakon mindkét oldalról, kifelé az arcon, felfelé, és soha ne feszítsd vagy húzd a bőrödet, légy gyengéd!

    Szauna, gőz

    A rendszeres szaunázás és gőzfürdőzés is segítheti a méregtelenítési és bőrmegújulási folyamatokat. Kéthetente egyszer otthon is készíthetsz gyógynövényes arcgőzt: forralj vizet egy lábasban, akassz bele például kamilla- vagy cickafarktea-tasakot, majd 1-2 perc hűlés után hajolj rá néhány percre, és takard le a fejed egy törölközővel. Ezt a módszert ne alkalmazd sérült, túlérzékeny vagy rosacea-s bőrön!

    Fényvédelem

    Lassan mindennapossá válik, de a legfontosabb tanács, hogy akár 18, akár 88 éves vagy, a naptej egyszerűen nem kerülhető el. Az UV-sugárzás felelős a bőr öregedésének 80 százalékáért, de a hiperpigmentáció által hátrahagyott foltok is a napfénynek köszönhetőek. Télen minden nap 15-20-as, nyáron pedig legalább 30-as faktorszámú fényvédő krémet kell használnod. Ha érzékeny a bőröd, a kémiai fényvédők helyett a fizikai fényvédőket válaszd, mivel ezek nem szívódnak be a bőrbe, hanem pajzsként védenek a napsugaraktól.

    Életmód

    Ha meg akarsz szabadulni a száraz, dehidratált, fakó bőrtől, fontos, hogy megvizsgáld az életmódodat. Igyál sok folyadékot (napi 2,5-3 litert), aludj eleget (legalább 7 órát), és fogyassz minél több béta-karotinban és omega-3-ban gazdag ételt. Ez utóbbiak javítják a sejtmembrán rugalmasságát, és belülről hidratáltabbá, élettel telibbé teszik a bőrt.

    Mozgás

    A rendszeres testmozgás – különösen a szabadban – serkenti a vérkeringést, ami segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, így a bőr tisztább, frissebb és ragyogóbb lesz. Végre nincs olyan hideg, ezért amíg teheted, sétálj, kocogj vagy kerékpározz minél többet a friss levegőn! Már napi 5-10 perc séta is csodákra képes.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!