2024. április 25. csütörtök
More

    Megelőzhető a fülfertőzés!

    A gyermekorvosi rendelőt felkereső betegek mintegy 30 százalékának – néha többnek – fáj a füle. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász, homeopata elmondta, hogy mi az oka, mit tehetünk a megelőzés érdekében, és milyen gyógymódokat alkalmazhatunk.


    A gyermekkori fülgyulladások gyakorisága az anatómiai sajátosságoknak és az immunrendszer jellemzőinek köszönhető. Ennek ellenére a szülők sokat tehetnek a betegség megelőzése érdekében.

    – Szeretném felhívni a figyelmet a korai orrfújás fontosságára, mert ha tiszta az orrüreg, nehezebben terjed a gyulladás a fülre – mondja Dr. Sebő Zsuzsanna. – Már egészen kicsi koruktól kezdve megtaníthatjuk a gyerekeket orrfújásra. Nagyobb gyerekeknek játékosan tegyél egy vékony zsebkendőt az archoz, és ösztönözd, hogy fújással távolítsa el az orrváladékot, ha a gyermek még nem tudja kifújni az orrát egyedül – magyarázta, hozzátéve, hogy a fülgyulladások többnyire vírusos eredetűek, ezért egészségesebb életmód, hidegpára, a vitaminok szedése és a rendszeres lélegeztetés segíthet megelőzni ezeket. Sajnos ezek a vírusos fertőzések gyakran bakteriális fertőzésekké alakulnak át, ekkor a tüneti kezelés már nem elegendő.

    – Néhány kivételtől eltekintve a protokoll szerint 24-36 órát kell várni az antibiotikumok felírásával egy kezdődő középfülgyulladás esetén. Ebben az időszakban, amikor semmi mást nem teszünk, erősen ajánlom a homeopátiás szerek használatát. A melegítést is javasoljuk, de a melegítő sapkát csak azoknak a gyerekeknek ajánlom, akiknek a közérzetét javítja.  Nem erőltetném rá arra, aki ellenzi. Fontos a fájdalomcsillapítás is, hogy a gyermek ne szenvedjen, és erre a hagyományos gyógyszerek is alkalmasak, de nem szabad elfelejteni, hogy a fájdalomcsillapítók nem gyógyítják a betegséget, csak a tüneteket enyhítik, sőt elfedik azokat. A homeopátia gazdag arzenállal rendelkezik azokra az esetekre, amikor a vezető tünet a súlyos fájdalom. Fülfájás esetén mindig fordulj orvoshoz. A homeopátiás orvosnak számos egyéb lehetőség áll rendelkezésére, és a fülfájás minősége, a fül képe és a beteg állapota alapján dönt a megfelelő szerről. Vannak olyan esetek, amikor az antibiotikumok nem kerülhetők el. Ez azonban mindig felelős orvosi döntés kell, hogy legyen, és a szülőnek soha nem szabad önszántából antibiotikum-kúrát kezdenie” – zárta a gyermekorvos.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!