2024. április 24. szerda
More

    Kapar a torok, fullaszt a köhögés

    Fáj a mellkasom, nehezen kapok levegőt – sok hasonló panasszal keresik fel mostanában az orvosokat. Légúti megbetegedésekben sajnos egyre többen szenvednek.

    A heveny légúti megbetegedés rövid lappangási idő után többnyire lázzal és hidegrázással kezdődik. A kórokozó az orron és a szájon keresztül hatol be a szervezetbe. A kezdeti gyulladás is az orr és a torok nyálkahártyán észlelhető. A beteget ilyenkor helyi gyulladáscsökkentő szerekkel kezelik.

    Ha a fertőzés mélyebb légutakra terjed, kifejlődhet a hörghurut. Heveny formájában a köhögés segít a váladék eltávolításában – a gyógyszeres kezelés mellett. Idült hörghurutot csak az kap, akinek heveny gyulladása nem gyógyult meg, vagy a gyógyulás nem volt tökéletes.

    Az idült hörghurut általában az idős emberek betegsége. Állandó köhögéssel jár. Gyakran kialakulhat a hörgő- és tüdőtágulat is. Sok más tényező is szerepet játszik az idült elváltozás kialakulásában. Ilyen a cigaretta és a poros, füstös, szennyezett levegő. A szakemberek szerint az idült hörghurutos esetek 90 százalékát ezek az ártalmak együttesen okozzák.

    Egyszerűbb a szervezet számára a megelőzés, mint a gyógyítás. A heveny hörghurutot a megfázás válthatja ki, ami ellen könnyen védekezhetünk szervezetünk ellenálló képességének javításával: vitamindús étkezéssel, testedzéssel és réteges öltözködéssel.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!