2022. augusztus 16. kedd
More

  Így használhatod fel a tojásfehérjét

  A tojás a hús- és tejtermékekkel együtt fontos szerepet játszik étrendünkben, és kiváló fehérjeforrás, amely könnyen beépíthető étrendünkbe, számos lehetőséggel.


  A sütés és főzés szerelmesei gyakran találkoznak olyan receptekkel, amelyekben nincs hely a tojásfehérjének, csak a sárgájának. És mi lesz a megmaradt tojásfehérjével? Ki kell dobni őket?

  A hulladékmentes életmódot követő embereket ez nem riasztja el, a megmaradt fehérjét félreteszik, és szükség esetén felhasználják. Igaz, a hűtőben csak 1-2 napig tartható el, de fagyasztva akár 10 hónapig is eláll. Fontos azonban, hogy az összegyűjtött tojásfehérjét megfelelően tároljuk a fagyasztóban.

  Több lehetőség is van, például a fehérjét egy üres, kitisztított joghurtos vagy tejfölös dobozba teheted, és lefagyaszthatod, vagy használhatsz egy zárható zacskót vagy jégkockatartót a hibernáláshoz. Érdemes felcímkézni és felírni, hogy mennyi fehérje van a dobozban, így amikor kiveszed, tudod, hogy hány étkezésre elegendő a gazdag fehérjeforrás.

  Felhasználása

  Édességek

  Ha tojásfehérjére gondolunk, két desszert jut eszünkbe: a habcsók, amely a leggyakoribb karácsonyi étel, és a gyönyörű Pavlova-torta, amely tojásfehérjéből készül. De ne hidd, hogy ez az egyetlen két mennyei finomság, amit tojásfehérjéből készíthetsz, ennél sokkal több van. Maradjunk a süteményeknél: A kókuszos sütemények, a falatkák és az angyalkaja néven ismert torta/kenyérsütemények mind tojásfehérjével készülnek, de pudinghoz is használhatod.

  Rántotta

  Az egészségesen étkezők és a szuperszexi hollywoodi színészek csak rántottát akarnak fehérjével. Miért? A tojássárgája magas koleszterintartalmú, alacsony fehérje- és zsírtartalmú, így az egyik legjobb szerves fehérjeforrás. Izgalmas reggelit készíthetsz belőle, de akár nyersen is fogyaszthatod, ahogy Sylvester Stallone tette a Rocky-filmekben. Nos, Stallone erre a célra egy egész tojást tört fel, de a fehérje ugyanilyen egyszerű.

  Bundáskenyér

  Háromféleképpen készíthetsz ezt: a kenyeret csak a tojásfehérjébe áztathatod, a kenyeret az egész tojásba áztathatod, vagy a tojásfehérjét az egész tojáshoz adhatod.

  Frissen sült

  Frissen sült burgonya bevonására is használhatjuk, és ennek két módja van: keverhetjük a fehérjét az egész tojással, vagy használhatjuk csak a fehérjét, felvert, fűszerekkel dúsított, és egy kis kukoricaliszttel vagy étkezési keményítővel kevert fehérjét, hogy a zöldségek vagy a hús ropogósabb legyen – ezt Ázsiában gyakran használják.

  Gyúrt tészta

  A recept mindig csak a sárgáját kéri a tésztához, de a megmaradt fehérjével megkenhetjük a tésztát, ami különleges, opálos fényt ad neki. Ha pogácsát vagy sós rudakat készítünk, amelyeket sajttal vagy valamilyen magvakkal szeretnénk megszórni, ezek sokkal könnyebben tapadnak a tésztához, ha a fehérjével megkenjük.

  Levesek

  A régi praktikák szerint a tojásfehérje is segíthet a zavaros leveseken, csak cseppentsük bele a levesbe, vigyázva, hogy ne törjük szét, várjuk meg, amíg megdermed, majd vegyük ki, és meglátjuk az eredményt.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!