2024. március 28. csütörtök
More

    Szex, nitrogén-oxid és a szíved

    A nitrogén-monoxid egy nagyon egyszerű, de fontos molekula. Ez nem ugyanaz, mint a dinitrogén-oxid vagy a „nevetőgáz”. A nitrogén-monoxid-történet nem vicc; ez határozza meg, meddig élsz. És ez a szex és a szív egészségének szerves része.

    Szex, nitrogén-oxid és endotélium

    A nitrogén-oxidot az erek bélése vagy az endotélium termeli. Az endotélium rendkívül érzékeny az ereinkben lévő fizikai és kémiai körülményekre. Amikor az endotélium érzékeli a szív szempontjából egészséges állapotokat, például a fizikai aktivitást és az alacsony koleszterinszintet, több nitrogén-monoxid szabadul fel, és ez nagyon jó dolog. A nitrogén-monoxid kitágítja az ereket, fokozza a véráramlást és csökkenti a plakk növekedését és a véralvadást.

    Szex, nitrogén-monoxid és egészségtelen életmód

    Ezzel szemben, ha az endotélium magas koleszterinszintet, magas vérnyomást, dohányzást vagy érzelmi szorongást érzékel, kevesebb nitrogén-monoxid szabadul fel , és az érelmeszesedés (szívbetegség) felgyorsul.

    Gyulladás: A hosszú, lassú égés, és ahogyan az károsítja a szervezetet

    A magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a dohányzás és az elhízás nemcsak azért okoz krónikus artériás sérüléseket, mert csökkentik a nitrogén-monoxid felszabadulását, hanem azért is, mert fokozzák a gyulladást. A gyulladás sok esetben hasznos, ha nem is életmentő: például ha megsérülünk, vagy ha vírus vagy más fertőzés van. A szervezet természetesen reagál fehérvérsejtekkel a területre, hogy megkezdje a károsodások kezelését. A hegszövet felgyorsul, ami begyógyítja a vágásokat és a karcolásokat. Gyulladás nélkül nem tudtuk túlélni sem a legegyszerűbb arcüreg-fertőzést, sem a legkisebb papírvágást. Evolúciós történetünkben az erőteljes gyulladásos válasz túlélési előnyt biztosított számunkra, mivel a fertőzések és a sérülések nagyobb veszélyt jelentettek.

    Manapság, amikor az antibiotikumok bőségesek, az ellenőrizetlen gyulladás számos degeneratív betegséget okoz, beleértve az érelmeszesedést, az Alzheimer-kórt és az ízületi gyulladást. Az egyetlen különbség a szokásos gyulladás és az érelmeszesedést kiváltó gyulladás között az, hogy a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a dohányzás és az elhízás okozza a gyulladást, nem pedig fertőzés vagy trauma. Ellentétben egy rövid fertőzéssel vagy traumával, ezek a kockázati tényezők régóta fennállnak, és ezért krónikus gyulladáshoz és plakkokhoz vezetnek. Az aktív plakkok kezdenek hasonlítani az artériák belsejében lévő kis tályogokra. Úgy gondolják, hogy ezek az aktív plakkok a jövőbeni szívrohamok helyszínei.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!