2024. március 29. péntek
More

    Fájdalmak? Lehet daganat is a hátterében

    A ráknak nem kell fájdalmasnak lennie, de ha igen, akkor minden enyhíthető. A Fájdalomközpont onkológusa, Dr. Pádi Éva fájdalomcsillapító szakorvos beszél arról, hogy milyen típusú fájdalmak fordulhatnak elő, és mi segíthet a fájdalomcsillapításban.


    A fájdalom, beleértve a daganatos fájdalmat is, hatással lehet az ember életére. Nemcsak az alvást és az étkezést zavarja meg, de a teljesítményt is csökkenti, és nyomot hagy a kapcsolatokban is, mert nem könnyű fenntartani az egyensúlyt, amikor a fájdalom állandó frusztrációt okoz.

    A daganatos betegeknek sem kell fájdalomtól szenvedniük, mert ha nem is múlik el teljesen, de mindenképpen jelentősen csökkenthető, ami óriási életminőség javulást jelenthet – emeli ki Dr. Pádi.

    A daganatos fájdalomcsillapítás is egy ilyen összetett „típus”, mert ebben az esetben számos fájdalomforrás lehet. Nemcsak maga a betegség lehet fájdalmas, hanem a kezelések és az esetleges mellékhatások is nagymértékben függhetnek az egyéni toleranciától és a körülményektől.

    Típusai

    Gerincvelő nyomás

    Ahogy a daganat a gerinc felé terjed, nyomást gyakorol a gerincvelőre. Ennek az állapotnak az első tünetei általában a hát- és nyakfájás, a zsibbadás és a végtagok zsibbadása. Köhögéskor vagy tüsszentéskor gyakran fokozódik a kínzás érzése. Dr. Pádi felhívja a figyelmet, hogy az ilyen jellegű fájdalmak kezelését a lehető leghamarabb el kell kezdeni a vizelet- vagy széklet inkontinencia és bénulás elkerülése érdekében. A gerincvelő kompressziója általában sugárterápiával és szteroidokkal kezelhető, és bizonyos esetekben a gerincvelőt összenyomó daganatokat műtéti úton kell eltávolítani.

    Csontfájdalom

    Csontfájdalom léphet fel, ha a daganat a csontra is átterjedt. Ebben az esetben a cél a daganat ellenőrzése és az érintett csont védelme, általában sugárterápiával és bizonyos gyógyszerekkel, elsősorban biszfoszfonátokkal kezelhető. A csontfájdalom azonban a gyógyszeres kezelés mellékhatása is lehet.

    Műtéti fájdalom

    A műtét a rák általános megoldása, és mint minden műtét, természetesen fájdalmat okoz. Ezek erősebbek lehetnek az első napokban, és ezért erősebb fájdalomcsillapítást igényelhetnek, de idővel jelentősen enyhülnek.

    Fantom végtagfájdalom

    A szokásos posztoperatív fájdalom mellett a fantomfájdalom is kialakulhat hosszantartóan, és a hiányzó testrészeken jelentkezhet. Bár ezek az érzések „csak a fejben” léteznek, mégis foglalkozni kell velük, mert valódi kényelmetlenséget okozhatnak a betegnek. Nincs egyetlen bevált kezelés, és az antidepresszánsok ugyanolyan hasznosak, mint a fizikoterápia vagy a TENS-terápia.

    A kemoterápia és a sugárzás mellékhatásai

    A rák kezelésére alkalmazott módszerek mellékhatásai nagyon súlyosak lehetnek, és ha ilyenek, kezelni kell őket. Például perifériás neuropátiára utaló tünetek alakulhatnak ki, amelyek oka lehet a kemoterápia okozta idegkárosodás vagy olyan problémák, mint bizonyos fertőzések vagy a cukorbetegség. Ezek a tünetek közé tartozik a zsibbadás, égő érzés, fájdalom, gyengeség vagy bármilyen szokatlan érzés a karokban, kezekben vagy lábakban.

    A szájnyálkahártya gyulladása

    A kemoterápia hatására a szájüregben gyulladások és fekélyek alakulhatnak ki, amelyek fájdalmat okozhatnak, és megakadályozzák az evést, ivást, de még a beszélgetést is.

    Sugárzás okozta gyulladás és sérülés

    A sugárterápia külső és bizonyos esetekben belső károsodást okozhat az érintett területen.

    Egyes vizsgálatok fájdalmasak lehetnek, de általában jól kezelhetőek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!