2023. április 1. szombat
More

  Tudomány/Egészségügy – azonosították a szívrohamot okozó gént

  Amerikai kutatóknak sikerült azonosítaniuk azt a gént, amely feltételezésük szerint kulcsszerepet játszik a szívroham, illetve az agyvérzés létrejöttében. Egyértelművé vált ugyanakkor az is, hogy a genetikailag meghatározott kockázati elemek megfelelő diétával csökkenthetőek.

  A Kalifornia Egyetem két orvosi tanszékének munkatársai ALOX5-nek nevezték azt a gént, a két súlyos keringési katasztrófa fő okának tartott érelmeszesedés kialakulásával – írja a New England Journal of Medicine című amerikai orvosi folyóirat.

  A kaliforniai tudósok 470 ember étrendjét kísérték szigorúan figyelemmel másfél éven át, és folyamatosan ellenőrizték a kísérletben résztvevők érfalain képződő zsírlerakódást. Egyúttal minden részvevőtől DNS mintát vettek, megállapítandó, hogy hordozzák-e magukban az ALOX5 néven jelölt gént, amelynek jelenléte, illetve hiánya – korábbi vizsgálatok alapján, egerek esetében – szoros összefüggést mutatott a szívroham, illetve agyvérzés gyakoriságával. Megállapították, hogy azok, akik nem az ALOX5 normál típusát, hanem annak egy mutációját hordozták szervezetükben, másoknál hajlamosabbak voltak az érfalak elmeszesedésére.

  Nyilvánvalóvá vált azonban az is, hogy a magas kockázati tényezőt jelentő génmutációval született személyek esetében sem volt egyforma a megbetegedések aránya. A legmagasabb arányban azok szenvedtek el szívrohamot, illetve agyvérzést, akik – főleg állati zsírokban, olajokban, illetve tojásban található – ártalmas koleszterinféleségeket fogyasztottak nagy mennyiségben, míg a tonhalban, illetve lazacban meglévő, Omega 3-nak nevezett hasznos zsírsavakat használók jelentősen csökkenthették az érelmeszesedés, és az azzal járó súlyos keringési problémák kockázatát.

  A jelek tehát egyértelműen arra mutatnak, hogy az ALOX5-nek az érfalra gyakorolt hatása a diétától függ, azaz úgy tűnik, hogy az ALOX5 bizonyos zsírsavaknak a szervezetbe kerülése esetén, azokat fokozott mértékben alakítja át az érfalakra könnyen lerakódó zsírmolekulákká – írja az amerikai szaklap a kíséret egyik vezetőjét idézve.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!