2024. április 18. csütörtök
More

    Séta a szoptatásért

    A szoptatás fontosságára, valamint az anyák és a babák egészségére szerette volna felhívni a figyelmet a Séta a szoptatásért című, immár hagyományos programmal a La Leche Liga és a Szoptatásért Magyar Egyesület.

    Délelőtt 10 órára várták az érdeklődőket a szervezők a margitszigeti szökőkúthoz, ahonnan a Kalandpark melletti játszótérre sétáltak. Itt plédeket terítettek a fűre, és a résztvevők beszélgethettek a La Leche Liga szoptatási tanácsadóival, ismeretterjesztő kiadványokat lapozhattak, miközben a gyermekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt.

    Rózsa Ibolya, a La Leche Liga alelnöke az MTI-nek elmondta: a beszélgetéseken szó volt a szoptatási világhét témájáról, vagyis az anyatejet helyettesítő anyagok forgalmazásának nemzetközi kódexéről. Azért ez volt a téma, mert több, mint 25 éve hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagállamai elfogadták a kódexet, amelynek célja, hogy a szoptatás támogatásával hozzájáruljon a csecsemők megfelelő táplálásához, továbbá biztosítsa az anyatejet helyettesítő készítmények helyes használatát.

    Rózsa Ibolya hozzátette: az agresszív tápszermarketingtől meg kell védeni az anyákat, mert sok csecsemő kap tej helyett vagy mellett tápszert, noha egyetlen készítmény sem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az anyatejet egyedülállóvá és nélkülözhetetlenné teszik a gyermek számára.

    Szó volt még a várandóság és a szoptatás alatti fogápolás fontosságáról, valamint a várandósság alatti szoptatásról.

    A La Leche Liga 1956-ban Amerikában azzal a céllal alakult meg, hogy tanácsot és bátorítást adjon minden anyának, aki szoptatni akarja gyermekét. A magyar egyesület csoportjai baba-mama találkozókat szerveznek, ahol elméleti és gyakorlati kérdésekre válaszolnak szakemberek, elmondják a szoptatás előnyeit, és számos gyermeknevelési problémára is választ adnak.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!