2024. április 25. csütörtök
More

    A bőr mikrobiom rétege

    Mindannyian szeretnénk egészséges, ragyogó és szép bőrt, de nem fordítunk rá elég figyelmet, vagy nem megyünk elég mélyen bele – rengeteg tévhit és mítosz él a bőrünk ápolásával kapcsolatban. A legkülönfélébb termékekkel próbáljuk ápolni és tisztítani bőrünket, kipróbáljuk a legújabb trendeket, de sokan mégis bőrproblémákkal, túl száraz vagy túl zsíros bőrrel, esetleg ekcémával küzdenek.


    A legtöbben még sosem hallottak bőrünk védőrétegéről, a mikrobiomról, amely bár szemmel láthatatlan, mégis elengedhetetlenül fontos bőrünk egészségének és szépségének megőrzéséhez.

    Bélrendszerünkhöz hasonlóan bőrünk is több milliárd hasznos élő mikroorganizmusnak, más néven bőrflórának ad otthont. Ez az élő közösség a bőrmikrobiom, amelyre úgy kell tekintenünk, mint a bőrünkön élő ökoszisztémára, amely a bőrünk egészségének megőrzésén dolgozik.

    Megvédi a bőrünket a káros organizmusoktól, segít fenntartani a megfelelő pH-t, és alapvető tápanyagokat és lipideket termel a bőr számára. Mikrobiomunk teljesen egyedi, akárcsak az ujjlenyomatunk – személyes tényezőink határozzák meg számos részletét, például a genetikánk, a lakóhelyünk, az étkezésünk vagy akár a háziállataink.

    Tisztálkodási szokásainkkal és életmódunkkal gyakran károsítjuk bőrünket. Mikrobiomunk segít megelőzni a bőrirritációt és érzékenységet, de könnyen egyensúlytalanná válhat, így bőrünk sebezhetővé és védtelenné válik. Persze akaratlanul is rengeteg káros hatásnak tehetjük ki bőrünk védőgátját nap mint nap, a gyantázástól a leégésig, de nem kell ilyen szélsőségekben gondolkodnunk. Már az is rossz hatással lehet, ha például túl forró vízzel zuhanyozunk, vagy a bőrápolási trendek ellenére túl gyakran és túl erősen dörzsöljük a bőrünket.

    Szerencsére ma már többet foglalkoznak bőrünk védőgátjának kérdésével. A Dove szakértői például videokampányt indítottak, hogy néhány hasznos tanáccsal hívják fel a figyelmet a bőrflóra védelmének fontosságára. És hogy mik is pontosan a legfontosabb tippek? Légy kíméletesebb a bőröddel, használj SLES-mentes, tápláló és lágyító termékeket, gyengéd tisztító összetevőkkel – mindezzel sokat tehetsz a bőr mikrobiomjáért.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!