2024. május 1. szerda
More

    Hibák, amiket te is elkövethetsz a zuhany alatt – 2. rész

    A cikksorozatunk első részében tisztáztuk, hogy nem jó az sem, ha gyakran zuhanyzol, és az sem, ha túl forró a víz. Folytatjuk a további bakikkal, amiket nem szabad elkövetned tisztálkodás közben.


    Túl gyakran mosod a hajad

    Lehet, hogy okos terv, ha elkerülöd a sampont, hogy a sörényed friss és mesés maradjon. A mindennapos hajmosás nem csak felesleges, de a szálakat száraznak és törékenynek érezheted és láthatod.

    Dr. Angela Lamb, a Mount Sinai bőrgyógyász professzora elmondta: „A haj természetes olajat termel, amit faggyúnak hívnak, a sampon pedig egy emulgeálószer, amely felfogja és csapdába ejti a felesleges olajat, szennyeződéseket és termékmaradványokat, amit aztán kiöblítesz, hogy megtisztítsd a hajat”. A túl gyakori hajmosás azonban hajtöredezéshez vezethet.

    Természetesen mindenkinek kicsit más a haja és a fejbőre. A rendkívül száraz fejbőrűek nem termelnek annyi természetes faggyút, így nekik különösen előnyös, ha néhány nap eltelik a samponozás között, hogy elkerüljék a viszketést és a hámlást. Másrészt a finom hajúak vagy a zsíros hajtövekkel rendelkezők úgy találhatják, hogy ragaszkodniuk kell a napi samponozási rutinjukhoz.

    Valószínűleg nem a bőrödnek megfelelő szappant használsz

    Megnézted már a kedvenc tusfürdős testápoló terméked apró betűs részét? Olyan, mintha halandzsa lenne, mindenféle felismerhetetlen összetevőkkel. Az egyik dolog, amit aktívan kerülnöd kell, az az antibakteriális szappanok. Ezek a változatok nem csak a rossz baktériumokat irtják ki, hanem a jó baktériumokat is, amelyek egészségesen és erősen tartják az immunrendszerünket. Sőt, az antibakteriális szappanok lehetővé tehetik az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok térhódítását.

    De mi a helyzet a hagyományos szappannal? Ezek a termékek gyakran tele vannak szulfátokkal, parabénekkel, ftalátokkal és mesterséges illatanyagokkal. A Dermatology című szaklapban megjelent tanulmány szerint ezek az összetevők megváltoztathatják a szervezet természetes pH-szintjét, befolyásolhatják a bőr természetes barrierjét, és kellemetlenségeket okozhatnak.

    Mit tehet egy izzadt, szagos ember? Ha a csak vízzel történő zuhanyzás nem igazán felel meg, mi megértünk. Helyette próbálj ki egy természetes vagy kézzel készített kisüzemi szappant. Ezek általában kíméletesebbek, gazdag összetevőkkel, például kókuszolajjal vagy sheavajjal. Használhatsz száraz kefét is, hogy megszabadulj az elhalt hámsejtektől, vagy kipróbálhatod az olajos tisztítást is.

    Biztosan rossz szappant használsz odalent

    Valószínűleg eléggé nyilvánvaló, de ha az a szappan nem jó a karjaidra, a lábaidra és a popsidra, akkor egészen biztosan nem azt kellene használnod az intimebb régióid tisztítására.

    A hüvely nagyon savas környezetű, ami természetes módon véd a baktériumok ellen – magyarázta a Mayo Clinic. Ezért az intézmény azt javasolja, hogy a nők csak meleg vízzel mossakodjanak. A vegyszerek és a felesleges összetevők hozzáadása megváltoztatja a normális ökoszisztémát, és lehetővé teheti a baktériumok és az élesztőgombák szaporodását. A férfiaknak is kerülniük kell a szappan használatát a nemi szervük tisztításához. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata elárulta, hogy a napi egyszeri mosakodás meleg vízzel elegendő a jó higiénia fenntartásához.

    És ha szeretnél néhány további lépést tenni a nagyon személyes higiéniád biztosítása érdekében? Próbáld meg lecserélni a szűk alsóneműt kényelmes pamut alsóneműre. Még jobb, ha lefekvéskor hagyod, hogy az alsó részeid levegőhöz jussanak. 

    Nem gondoskodsz megfelelően a vágásaidról a zuhany alatt

    A ragtapaszok, mint például a sebtapaszok, remekül alkalmasak kisebb karcolások, vágások és minden apróbb fájdalmak kezelésére, ám néhány nap múlva a kötést el kell távolítani. A ragtapaszok arra szolgálnak, hogy megállítsák és felszívják a vért, de valójában nem segítik a vágás gyógyulását. Valójában a legtöbb vágásnak jót tesz a levegő és a víz, miután egy-két napig letakarták.

    Néhányat talán egyáltalán nem is kell letakarni. Ha egy kisebb horzsolás olyan területen van, amely nem lesz piszkos vagy kidörzsölődött, akkor szabadon hagyhatod. Ha már itt tartunk, érdemes megfontolni, hogy egy kis antibiotikumos kenőcsöt kenjünk a harci sebre, hogy felgyorsítsuk a gyógyulást.

    De hogyan kell bánni a sebtapasszal a zuhany alatt? Michelle Lage gyógytornász és sebellátási szakember a Steamboat Pilot & Todaynek elmagyarázta, hogy a sebeknek lélegezniük kell és egyensúlyban kell tartaniuk a nedvességet. Ez azt jelenti, hogy nem szabad túl nedvesnek vagy túl száraznak lenniük, különben azt kockáztatjuk meg, hogy nem gyógyulnak olyan gyorsan. A kötszert viszonylag szárazon kell tartani, amíg a zuhany alatt vagy, és a zuhany alól kilépve tisztítsd meg a sebet, és tegyél rá új kötést.

    Túlzásba viszed a hámlasztást – vagy nem hámlasztasz eléggé – a zuhany alatt

    Tsippora Shainehouse kaliforniai bőrgyógyász elmondta, hogy a túlzott hámlasztás nem eredményez simább bőrt. Valójában néha a kevesebb több. „A durva hámlasztószerek valójában apró szakadásokat okozhatnak a bőrben. Ha hámlasztani kell, keress olyan testcukros vagy sós peelingeket, amelyek elolvadnak a vízben, és korlátozd a használatát heti kétszeres használatra” – magyarázta.

    Ha pedig úgy gondolod, hogy jobb, ha teljesen kihagyod ezt a bőrradírozó lépést, akkor itt az ideje, hogy átértékeld az önápoló zuhanyozási rutinodat. A hámlasztással biztosíthatod, hogy megszabadítsd a bőrödet a felhalmozódott, elhalt hámsejtektől. Bár a tested ezt bizonyos mértékig magától is megteszi, egy kis ösztönzés egy gyengéd súroláson keresztül segíthet megelőzni a száraz bőrt és az eltömődött pórusokat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!