2024. április 19. péntek
More

    Hibák, amiket te is elkövethetsz a zuhany alatt – 1. rész

    A zuhanyzás nem éppen egy szép művészet. Valószínűleg már évek óta csinálod, és a rutinodat már jól bejárattad: hajat mosol, beszappanozod a bőrödet, esetleg megborotválkozol, és megtörölközöl. Beszállsz, kiszállsz, és megpróbálod élvezni a remélhetőleg békés (de esetleg kapkodó!) zuhanyzás magányát. Könnyedén megy, igaz?


    Bár lehet, hogy zuhanyszakértőnek tartod magad, az igazság az: Elronthatod az egészet. Igen, több gyakori hibát is elkövetnek az emberek a tisztálkodás, öblítés és szárítás során. 

    Mint kiderült, a szappan talán nem is annyira szükséges, mint gondolnád, a vízhőmérsékleted túl magas lehet, a luffa pedig csak úgy hemzseg a baktériumoktól (ó, és ne is beszéljünk a baktériumokkal teli zuhanyfejről). 

    Szeretnéd tudni, mit csinálsz rosszul? A lebontottuk, és megosztjuk az összes habos-mosdós teendőt és tilalmat – plusz néhány kötelező higiéniai szokást a következő tervezett zuhanyzásodhoz.

    Túl gyakran zuhanyozol

    Megértjük. A zuhanyozással ébredsz fel reggel, vagy fejezed be az esti pihenést. Lehet élénkítő rituálé vagy a relaxációs rutin része. Ettől függetlenül a napi többszöri zuhanyzás – vagy akár csak napi egyszeri zuhanyzás – már túl sok lehet.

    A bőrödnek olajréteggel, valamint a „jó” baktériumok és más mikroorganizmusok egyensúlyával kell rendelkeznie. Amikor súrolod a tested, valójában megszabadulsz ezektől az egészséges bőrsegítőktől. És, akár hiszed, akár nem, az irritáción kívül az immunrendszerednek is árthat, amely valójában a „környezeti expozíciókra” támaszkodik, hogy felépítse azokat a fontos védő antitesteket. Tehát igen, a napi zuhanyzás akadályozhatja a szervezetedet abban, hogy bizonyos fokú természetes immunitást érjen el.

    Milyen gyakran kellene tehát zuhanyoznod? Ha lehetséges, akkor minden második nap, de ha szükséged van rá, hogy a legjobb formádat hozd, maradj a napi tisztálkodásnál – csak próbáld meg rövidre fogni.

    Ajánló   Hányszor van szükségünk zuhanyzásra?

    Túl forró vízzel zuhanyozol

    Néha olyan jó érzés beülni egy gőzölgő, forró zuhany alá, és leöblíteni a napot. De bár a forró víz eltávolíthatja a stresszt, a bőrödből az esszenciális olajokat és a természetes nedvességet is kiveheti.

    Shari Marchbein, New York-i bőrgyógyász az Allure-nak elmondta: „Bármilyen bőrbetegséget, amelyet a bőrbarrier hibája jellemez, ronthat a forró zuhany”. Akiknek ekcémájuk, pattanásaik, pikkelysömörük és rosaceájuk van, azoknak mindenképpen érdemes lejjebb venniük a víz hőmérsékletét. Még ha nincs is ilyen bőrbetegséged, akkor is figyelned kell a víz hőmérsékletére – különösen a hidegebb hónapokban. „Mindannyian hajlamosabbak vagyunk a viszkető, száraz bőrre, mivel a páratartalom csökken, és a zuhanyzók forró vize – valamint a radiátorok forró, száraz levegője – elszívja a nedvességet a bőrből” – mondta Marchbein.

    A bőrproblémákon kívül a forró zuhany a vérnyomást is megemelheti – így a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek különösen óvatosnak kell lenniük.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!