2023. március 21. kedd
More

  6 dolog, amit a rákos betegek soha nem akarnak hallani

  A rák minden esetben annak a személynek a felelőssége, aki a diagnózist kapja. Sok érzelemmel, új élethelyzetekkel, felületes, hanyag mondatokkal, meggondolatlan előadásokkal kell megbirkózniuk, amelyek nem segítenek a helyzet kezelésében. Elmondjuk, mire kell figyelni a rákos betegekkel való kommunikáció során, és mit érdemes elkerülni.


  Te egy hős vagy!

  Ezek után biztos vagyok benne, hogy rengeteg ember van, aki szívesen adna lelki erőt a pácienseinek, de általában nem éri meg. A legtöbb rákos ember nem érzi magát hősnek, mert gyakran “csak” arra koncentrálnak, hogy túléljék a mindennapjaikat – mind lelkileg, mind fizikailag.

  Így a hősiesség üres, felszínes közhelynek tűnik, és ez nem segít. Persze egyébként lehet, hogy látod az ismerősöd, szeretted, aki erős, de nem akarja magát a hős szerepébe kényszeríteni, mert az frusztráló lehet.

  Képtelen lennék erre!

  Ne tegyünk elhamarkodott kijelentéseket! Akár az emberi agy, akár a testünk, a túlélési ösztön mindig ott van. Ezért helytelen lenne azt mondani egy rákos betegnek, mint kívülállónak, hogy nem tudnád végigcsinálni.

  Az emberek első reakciója általában a túlélési üzemmód. És miután a kezelések megkezdődtek, egyik napról a másikra élünk, elviselve a sugárterápia, szükség esetén a kemoterápia és a rák tüneteit.

  Maradj pozitív!

  Egy látszólag ártalmatlan mondat, pedig tudnod kell, hogy árthat. A rák hatalmas megrázkódtatás, amelynek során a beteg lelkiállapotát erősen befolyásolhatják a tünetek, a hangulat és a látásmód változása. A depresszió esélye is nagy, ezért frusztráló lehet a “légy pozitív” és a “szedd össze magad” mondatok használata, mert ezek csak felszínesek.

  A betegben sok félelem, keserűség és harag dolgozik. Ezek a mondatok gyakran csak azt jelentik számára, hogy a másik elutasítja a valóságot, és nem érti őt.

  Nem volt olyan rokonom, aki rákban halt meg

  Bár lehet, hogy először nem gondolsz rá, egyszerűen csak hasonló emlékek után kutatsz az agyadban, amikor megtudod, hogy valaki rákos, de lehet, hogy elkezdesz mesélni a saját emlékeidről. Még olyan emberekről is, akiket ismersz, rokonok, akik már nem élnek.

  Képzeld el, milyen lenne, ha beteg lennél, és valaki azt mondaná neked, hogy a környezetedben valaki rákos volt, aki már nem él. De az sem jobb, ha azt mondod valakinek, hogy hallottál valakiről, akit csak félrediagnosztizáltak – hidd el, ha valaki rákdiagnózist tart a kezében, nem akar ilyen halálról vagy happy endről szóló történeteket hallani.

  Próbálkoztál már alternatív terápiával?

  A rák a legtöbb esetben halálos betegség, ezért legyél ezzel tisztában, mielőtt bármilyen alternatív gyógymódot ajánlanál a beteg barátodnak. Nem azt mondom, hogy bármilyen gyógynövény vagy kivonat teljesen felesleges, csak arról van szó, hogy amikor rák ellen küzdesz, nagyon hanyag és komolytalan arról beszélni, hogy a kurkuma, a CBD vagy akár a sárgabarackmag-kivonat hogyan mentheti meg az életedet.

  Fontos, hogy a betegeket olyan orvos kezelje, akiben megbízik, és kövesse a tanácsait, mert kutatások szerint azok a betegek, akik a rákbetegség alatt jó kapcsolatot ápolnak az orvosukkal, hatékonyabban gyógyulnak, mint egyedül.

  Nem hullik a hajad?

  Fontos tudni, hogy nem minden rákos beteg kap kemoterápiát – ha a betegség előrehaladott, ha a daganat nagy, de még operálható, akkor kemoterápiára lehet szükség. Néha cseppekben vagy tablettákban adják, attól függően, hogy a szervezet hogyan reagál.

  Hogy kinek az egészségi állapota, mennyi kezelés és pszichiátriai tényezők nem számítanak. Nem feltétlenül kell elképzelni a filmekben látottakat – hányinger, kifehéredés, hajhullás -, mert van, aki jobban tűri a kezelést, nem bukik ki, és enyhébb tünetei vannak.

  A fentiek helyettesítésére nincsenek jól bevált mondatok, de van egy Jolly Joker attitűd. Ez pedig az empátia, a megengedés, a tapintat és a megfontoltság. Először is kérdezzük meg a beteget, hogy akar-e beszélni róla, és ne támadjuk kérdésekkel! Aztán, ha mégis beszél, gyakran egyszerűen azzal tudod a legtöbbet tenni, ha megértő figyelemmel hallgatod. Elmondhatod, hogy sajnálod, ami vele történik, és megnyugtathatod – ha így van -, hogy számíthat rád, ha segítségre van szüksége.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!