2024. április 27. szombat
More

    Dobozmániás macskák

    Gazdiként sokan felfedezték, hogy a macskák szeretnek különböző dobozokba mászni: miért csinálják ezt a kis házi kedvencek? Kis doboz, nagy doboz, fedél, színes vagy karton – a cicáknak doboz kell. Szívesen besurrannak, de a gazdik legtöbbször nem értik, miért.

    Gabriela Smith, a Bécsi Egyetem az állatok viselkedésének szakértője szerint a jelenséget valójában egy egyszerű állati ok okozta.

    A macskák dobozokhoz való vonzódása az evolúciós, ösztönös egyszerűségből fakad. Az állatok, köztük a macskák, fedezéket és biztonságot keresnek maguknak. Nagyon megnyugtató számukra, ahogy a doboz falai több oldalról is hozzáértek a testükhöz, hiszen így védettség érzetét keltik. Smith szerint ez az ösztön felerősödik, különösen akkor, ha stresszesek vagy félnek valamitől. A vonzalom egyébként nemcsak a doboz irányában erős, hanem a menedéket nyújtó háromdimenziós tárgyak irányában is.

    Smith egy másik lehetséges magyarázatot is fontolóra vett, de még ki kell vizsgálnia. Eszerint a doboz nem csak a macska rejtekhelye, hanem vadászösztöne miatt is szüksége van rá. A dobozból könnyen beazonosítható az áldozat, anélkül, hogy az észrevenne ebből bármit is.

    A valóságtól függetlenül a dobozban lévő cicák akkor is imádnivalóak, még, ha inkább egy drága macskajáték (amelyet gazdája percekkel korábban kicsomagolt neki) helyett is a dobozt választják.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!