2023. június 3. szombat
More

  Dobozmániás macskák

  Gazdiként sokan felfedezték, hogy a macskák szeretnek különböző dobozokba mászni: miért csinálják ezt a kis házi kedvencek? Kis doboz, nagy doboz, fedél, színes vagy karton – a cicáknak doboz kell. Szívesen besurrannak, de a gazdik legtöbbször nem értik, miért.

  Gabriela Smith, a Bécsi Egyetem az állatok viselkedésének szakértője szerint a jelenséget valójában egy egyszerű állati ok okozta.

  A macskák dobozokhoz való vonzódása az evolúciós, ösztönös egyszerűségből fakad. Az állatok, köztük a macskák, fedezéket és biztonságot keresnek maguknak. Nagyon megnyugtató számukra, ahogy a doboz falai több oldalról is hozzáértek a testükhöz, hiszen így védettség érzetét keltik. Smith szerint ez az ösztön felerősödik, különösen akkor, ha stresszesek vagy félnek valamitől. A vonzalom egyébként nemcsak a doboz irányában erős, hanem a menedéket nyújtó háromdimenziós tárgyak irányában is.

  Smith egy másik lehetséges magyarázatot is fontolóra vett, de még ki kell vizsgálnia. Eszerint a doboz nem csak a macska rejtekhelye, hanem vadászösztöne miatt is szüksége van rá. A dobozból könnyen beazonosítható az áldozat, anélkül, hogy az észrevenne ebből bármit is.

  A valóságtól függetlenül a dobozban lévő cicák akkor is imádnivalóak, még, ha inkább egy drága macskajáték (amelyet gazdája percekkel korábban kicsomagolt neki) helyett is a dobozt választják.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!