2024. március 29. péntek
More

    3 testrész, amit minden nap meg kell mosnod

    Kíváncsiak voltunk: Szükség van-e egyáltalán a napi zuhanyzásra? Kiderült, hogy megúszhatod a teljes testradírozást – és még mindig kordában tarthatod a testszagot -, ha néhány stratégiai folt tisztítást alkalmazol.


    „A legtöbb ember számára a napi zuhanyozás rendben van, feltéve, hogy kerülik az agresszív fürdési szokásokat” – mondja Dr. Melissa Piliang, a Cleveland Clinic bőrgyógyásza. Általánosságban azonban a szakértők azt javasolják, hogy csak hetente néhány nap vagy két-három naponta fürödjünk, hogy elkerüljük, hogy a bőrünket megfosszuk természetes olajaitól és kiszárítsuk. A nedvesség megőrzésében segíthet az is, ha kerülöd a forró vizet és a kemény szappanokat az érzékeny bőrre készültekre cseréled. 

    Ami a hajat illeti? Mindig is azt mondtam: „Nem baj, ha néhány napig nem samponozunk” – mondja Alli Webb, profi fodrász és a Drybar alapítója. „A normál zsírosodású és közepes súlyú haj esetében néha azt mondom az ügyfeleimnek, hogy addig legyenek hajmosás nélkül, ameddig csak tudnak”.

    Ajánló   Hányszor van szükségünk zuhanyzásra?

    Íme, melyek azok a testrészek, amelyeket naponta meg kell mosnod

    Dr. Sandy Skotnicki, a Torontói Egyetem bőrgyógyász professzorának adjunktusa szerint a három kulcsfontosságú „testrészre” való összpontosítás a tetőtől talpig való mosakodás helyett megelőzheti az olyan problémákat, mint az ekcéma, a bőrön fellángoló viszkető gyulladás. „A területek a hónalj, az ágyék, a lábak lennének” – magyarázza Skotnicki.

    A lábadnak rendszeres TLC-re van szüksége, mert hajlamos felvenni a szennyeződéseket, ha mezítláb jársz, és arról is ismert, hogy a zokniban vagy cipőben izzadva felhalmozódik a baktériumokat szaporító nedvesség – ezért fontos, hogy mosás után alaposan megszárítsd őket. Eközben a hónaljad és az ágyékod napi mosást igényel, köszönhetően az apokrin verejtékmirigyeknek, amelyek ott találhatók, ahol szőrös vagy. A mirigyek stresszre válaszul tejszerű folyadékot termelnek, és ez a folyadék a bőrödön lévő baktériumokkal keveredve hozzájárul a B.O.-hoz.  

    Ennek ellenére a szappan használata felboríthatja a hüvely normál pH-értékét, és serkentheti a káros baktériumok szaporodását, ezért ügyelj arra, hogy a szappant ezen a területen kívül tartsd. „Soha ne tegyél szappant a hüvelybe” – mondja Dr. Tami Rowen, az UCSF Medical Center szülész-nőgyógyásza. „Ez olyan, mintha a szádat mosnád ki szappannal”.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!