2023. február 5. vasárnap
More

  Bőrrák az arcon…

  Mik az azok a jelek az arcunkon, amikkel késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni?

  A fejen, vagy a nyakon alakul ki az UV-sugárzás okozta bőrdaganatok mintegy 30-40 százaléka, ezért és az arcunkat érő állandó UV-terhelés miatt már az egészen apró elváltozásokra is érdemes odafigyelni.

  – tanácsolja dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr,- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója.

  A korai stádiumban felismert betegség nagyobb eséllyel gyógyítható

  Az UV-sugárzás többek között

  • bőröregedést,
  • ncosodást,
  • pigmeneléréseket,
  • hámló bőrelváltozásokat
  • majd az esetek 10-15 százalékában laphámsejtes bőrrákot is okozhat

  Az arcbőrön megjelenő fénykárosodás által okozott tünetek akár hosszú évekig panaszmentesen szinte észrevétlenek maradhatnak.

  A rendszeres, évente elvégzett szűrivizsgalattal a már korai stádiumban felismert betegség nagyobb eséllyel gyógyítható, így a rákmegelőző állapotból szakszerű kezeléssel nem alakul ki bőrrák.

  A krónikus napfényártalom okozta tünetek az elsők között és leggyakrabban az arcon alakulnak ki, hiszen ez a terület jobban ki van téve a napsugárzás káros hatásainak, mint más testrészünk.

  A ruhával nem eltakarható bőrfelületek – arc, fejtető, kézfej, dekoltázs – védelmére már tavasszal és a nyár elején is fokozott figyelmet kell fordítani. Fényvédő készítményekkel, napszemüveggel, sapka viselésével és a direkt napfény elkerülésével 11-15 óra között, csökkenthető az arcon, karon, kezeken, fejtetőn kialakuló rosszindulatú bőrelváltozások előfordulása. A bőrtípus megállapítása is fontos lehet, azonban a barnább bőrű embereknél ugyanúgy megjelenhetnek rosszindulatú bőrdaganatok – akár melanomák –, mint egy világosabb bőrűnél. Ez tehát nem jelent teljes védettséget – figyelmeztet a szakember.

  Dr. Holló Péter kiemelte, az elmúlt években egyre többen mennek bőrdaganat szűrésre, melyet minden alkalommal bőrgyógyász szakorvos végez egy speciális bőrmikroszkóppal, amellyel sokkal pontosabban meghatározhatók a bőrön előforduló elváltozások.

  dermatoszkópos műszeres vizsgálat számos esetben kiszűri a gyanús képleteket, melynek típusa, klinikai megjelenése szabja meg a szövettani mintavétel helyes módját és a további terápiát.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!