2024. április 25. csütörtök
More

    Rák okozhatja a gyors pulzust

    Szapora szívverés, erős izzadás és gyakori fejfájás – ez a 3 tünet számos állapotot jelezhet. A tünetek kombinációja egy ritka, de súlyos betegségre is utalhat: mellékvese rákra. Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, mit kell tudni az állapotról.


    A mellékvese – miért fontos?

    A mellékvese az endokrin mirigyek egyike, amely nagyon fontos szerepet játszik az idegrendszer és az endokrin rendszer közötti kapcsolat kialakításában. Adrenalint, noradrenalint és dopamint (katekolaminokat) termel, amelyek biztosítják a stresszhelyzetekhez való alkalmazkodást, a megfelelő keringést és hőszabályozást, de hatással van a légzésre, a simaizmokra és az anyagcserére is.

    A mellékvese daganata

    Ritka, de súlyos betegség a phaeochromocytoma, a mellékvesék daganata. Ez a hormonok fokozott termelésével jár. Sajnos nagyon nehéz diagnosztizálni, mert tünetei könnyen összetéveszthetők más problémákkal. Jellemzően szívdobogást, magas vérnyomást, fejfájást, fokozott izzadást, sápadtságot, hányingert, gyengeséget okoz, és az orvosok gyakran pajzsmirigy túlműködés, magas vérnyomás, szívbetegség, pánikroham következményeként gyanítják.

    Egyéb lehetséges tünetek

    • csökkent glükóztolerancia
    • remegés
    • láz
    • kipirulás

    A faeochromocytoma diagnózisának legérzékenyebb laboratóriumi módszere a metanephrin és a normetanephrin meghatározása 24 órán keresztül gyűjtött vérplazmából és/vagy vizeletből. A katekolaminok (dopamin, noradrenalin, adrenalin) plazmakoncentrációjának mérése is hasznos lehet. Ezt követően képalkotó vizsgálatokra van szükség” – mondja Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

    Gyógyítható a betegség?

    Ha bebizonyosodik a mellékvese tumor jelenléte, mindig műtétre van szükség, a nem operálható betegeknél pedig a gyógyszeres terápia az egyetlen lehetőség. Szerencsére a daganat eltávolítása teljes gyógyuláshoz vezethet (kivéve, ha áttétet adott), de fontos a mielőbbi kezelés, mert idővel a betegség súlyos szövődményekhez vezethet!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!