2022. május 20. péntek
More

  Jól hidratál a sör a sportolás után

  “Hatékonyan pótolja a sportoláskor elveszített folyadékmennyiséget a testedzés után elfogyasztott sör, a benne található antioxidánsok csökkentik a testedzés következtében fellépő izomlázat és fáradtságot – állapította meg egy spanyol tanulmány, amelyet egy alicantei sportegészségügyi konferencián ismertettek.

  A sörben lévő növényi eredetű antioxidánsok a szabadgyökök ellen hatnak. Vitaminok, ásványi anyagok és szénhidrátok is találhatók benne, ami – mérsékelt fogyasztás esetén – a felnőttek szervezetében segít a sportolóknak a testedzés utáni hormonális- és immunanyagcsere helyreállításában – írják a tanulmány szerzői, a barcelonai és a granadai egyetem kutatói.

  A vízzel összehasonlítva a sör folyadék-visszapótló szerepével kapcsolatban semmi olyan szempont nem merült fel, ami fogyasztását ellenjavallná – jelentette ki Manuel Castillo-Garzón, a granadai egyetem sportorvosprofesszora.

  A spanyolországi kísérletben 16 személy vett részt, akiket két alkalommal vetettek alá hatvanperces, fárasztó edzésnek, izzasztó időjárási viszonyok mellett. A résztvevők két-három kilogrammot veszítettek a testsúlyukból, mindenekelőtt vizet; egyik edzésen a folyadék pótlására csak vizet kaptak, a másikon a kapott folyadék kétharmada sör volt, a többi víz – mondta el Manuel Castillo-Garzón orvosifiziológia-professzor.

  Juan Antonio Corbalán volt profi kosárlabda-játékos, egyébként pedig sportfiziológiai orvosspecialista szerint is alkoholtartalma ellenére a sör – ha ésszel fogyasztják – bármelyik sportág sportolója számára kitűnő ital.”

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!