2024. március 29. péntek
More

    A helyes kérdés, amit fel kell tenni, ha megtudod, hogy megcsaltak

    Katasztrofális lehet a sokk, amikor megtudod, hogy házastársad vagy intim partnered megcsalt. Lehet, hogy rosszul lesz a gyomrod, vagy éppenséggel hányni fogsz, amikor megtalálod a tagadhatatlan bizonyítékot.


    Az idő múlásával úgy érezheted, mintha az emlékek kaleidoszkópjában lennél. Mikor kezdett el hazudni? Valódi volt valaha is az egész kapcsolat? Mit hihetek el?

    Van jó és rossz módja annak, hogy feltegyük a kérdést: Miért?

    Az egyik első kérdés, amit fel fogsz tenni, az a „Miért?”. Természetes, hogy tudni akarod. Vissza kell lépned egy lépést, és meg kell győződnöd arról, hogy a helyes okokból teszed fel ezt a kérdést.

    Az utolsó dolog, amit ebben a sebezhető pillanatban tenned kell, hogy az árulás érzését indokolatlan bűntudattal súlyosbítsd.

    Hasznos, ha megkérdezed: „Mi okozhatta ezt?” – ez segít elkerülni, hogy a bűntudatot magad ellen fordítsd.

    Próbáld meg elkerülni az olyan kérdéseket, mint „Mi volt a baj velem?” vagy „Miért nem voltam elég jó?”.

    Hogy segíts megbirkózni ezzel a sokkoló pillanattal, és a kérdést követő információkkal, tartsd szem előtt a következőket:

    3 gyakori ok, amiért egy viszony megtörténik

    Minden kapcsolat egyedi, de íme három lehetséges oka a megcsalásnak.

    1. A félrelépő képtelen átérezni, hogy a partnere mit érez majd

    A félrelépő partnernek komoly érzelmi terhei lehetnek, amelyek megakadályozzák abban, hogy átérezze, hogyan fogsz érezni a megcsalással kapcsolatban.

    Ilyenek például a nárcisztikus vonások, az ivás vagy a drogfogyasztás, illetve más súlyos mentális problémák.

    2. Hiányzik belőlük a párkapcsolati kihívások kezelésének vagy a megfelelő kommunikációnak a képessége

    A félrelépő partner nem rendelkezik olyan képességekkel vagy bátorsággal, hogy kiálljon magáért és levezesse a feszültséget a kapcsolatban.

    Ez nem feltétlenül a félrelépővel kezdődő hiba. Azoknak az embereknek, akiknek nehézséget okoz a társas problémák produktív és egészséges módon történő megoldása, gyakran hosszú időn keresztül közeli hozzátartozóik mentális problémákkal küzdenek.

    3. A kapcsolatot olyasmi változtatta meg, amit senki sem tud befolyásolni

    A félrelépők utolsó alcsoportja a gondozó félrelépő, amikor a házastársnak olyan betegsége van, mint az Alzheimer-kór, és még a házastársa nevére sem emlékszik, még kevésbé tud már házassági partnerként működni.

    Ez minden bizonnyal a megcsalás egyik bonyolultabb oka, de nem kevésbé gyakori

    Ha azt gondolod, hogy a megcsalás oka az, hogy nem voltál „elég” a partnered számára, akkor tévedsz.

    Ezeken az okokon belül sehol sincs olyan, ami azt mondja, hogy „nem voltál elég vékony, elég csinos, elég szexi vagy elég figyelmes”.

    Lehet, hogy nem vettél észre néhány jelzést a kapcsolatodban, hogy valami nem stimmel. Vannak emberek, akik elutasítják, amikor a házastársuk házassági tanácsadást kér, vagy amikor többször is felkeresik őket valamilyen aggodalommal.

    Egyes esetekben az emberek ezt még azért is teszik, mert úgy érzik, hogy a házastársuk évek óta figyelmen kívül hagyja a saját aggodalmaikat.

    De ettől még nem lesz rossz ember, aki megérdemelte, hogy megcsalják.

    Elvégre a partnerednek a megcsaláson kívül más lehetőségei is voltak. Követelhetett volna például házassági tanácsadást, vagy fenyegetőzhetett volna azzal, hogy elhagy, ha nem mész el, ahelyett, hogy megcsal.

    Lehetséges, hogy te is hozzájárultál ahhoz a negatív helyzethez, amely a partnered megcsalását eredményezte

    Bár lehet, hogy te is hozzájárultál, kritikusan fontos megjegyezni, hogy ő volt az, aki megcsalt ahelyett, hogy megpróbálta volna megoldani a helyzetet.

    Rick Reynolds terapeuta sokkal kedvesebben fogalmazza meg ugyanezt a gondolatot. Azt írja: „Most kérlek, ne halld tőlem, hogy nem kell átgondolnod, milyen módon maradtál alul a házasságában”. Arról is ír, hogy mennyire fontos, hogy „szeretettel válaszolj a házastársad igényeire”.

    Nyilvánvaló, hogy nem vagy szörnyű ember azért, mert olyan kapcsolatban éltél, ahol a partnered megcsalt.

    Talán a legjobban Janis Abrahms Spring After the Affair (A viszony után) című könyvében olvasható:

    „Nem választalak szét titeket áldozatra és áldozatra, árulóra és elárultra. Mindkettőtöknek el kell vállalnia a megfelelő mértékű felelősséget azért, ami rosszul sült el. Ahelyett, hogy hibáztatnátok, inkább arra bátorítom mindkettőtöket, hogy nézzetek szembe önmagatok azon részeivel, amelyek a viszonyhoz vezettek, és változtassatok olyan módon, amely helyreállítja a bizalmat és az intimitást. Ez nem jelenti azt, hogy egyformán felelősnek tartalak titeket a viszonyért – senki sem kényszerítheti a másik embert arra, hogy félrelépjen. De arra kérlek mindkettőtöket, hogy legyetek felelősek azért a térért, amit létrehoztatok, ami teret engedett egy másik személynek, hogy közétek álljon.”

    A trükk az, hogy képes legyél látni a saját és az ő részét is a történtekből anélkül, hogy beleesnél abba, amit Karyl McBride terapeuta „The Crash”-nek nevez – beleesel egy kútba, ahol úgy érzed, hogy nincs önértékelésed, csak azért, mert esetleg elkövettél egy súlyos hibát.

    Próbáld meg higgadtan szemlélni a történteket

    Amikor a történtekre reflektálsz, törekedj Aranyhaj szerepére: Olyan önértékelési szintre van szükséged, amikor a megcsalással foglalkozol, ami éppen megfelelő.

    Ne negligáld a házastársad minden aggályát a házasságoddal kapcsolatban azért, mert megcsalt. Amikor túl vagy a legsúlyosabb sokkon, fontos, hogy nyitott maradj és hajlandó legyél meghallgatni.

    Elismerhetitek, hogy súlyos hibát követettek el mindketten, például így: „Ó, ember. Tényleg egy szörnyű nárcisztikus emberrel maradtam itt”, vagy: „A mindenit. Nem is tudtam, hogy milyen bántó, hogy ilyen sokáig elutasítottam a férjemet a szexért. Mi mást tehettem volna, amikor dühös vagy fáradt voltam?”.

    De még mindig szükséged van az önértékelés alapszintjére. Nem gondolhatod tévesen, hogy olyan rossz ember vagy, hogy a most átélt sokk és fájdalom szintje a te érdemed, mintha globálisan méltatlan lennél.

    Mindenkinek vannak vakfoltjai, és mindenki követ el hibákat – akár súlyos, életre szóló hibákat is.

    Az emberek nem azért csalnak meg, mert valami globálisan megbocsáthatatlan dolgot tettél vagy voltál. Az emberek azért csalnak, mert menekültek valamilyen probléma elől a kapcsolatban vagy önmagukban. És a megcsalás volt az az egészségtelen, szörnyűséges mód, amit választottak, hogy megpróbáljanak elmenekülni előle.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!