2024. április 25. csütörtök
More

    Hogyan csökkentsük a koleszterint természetesen?

    A szívroham elkerülése érdekében a kutatások azt találták, hogy kulcsfontosságú stratégia az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentése. A 100-as és az alatti LDL-szint elérésére törekedni jó, de 80-ra vagy az alá történő csökkenés még jobb lehet. Ismerd meg, hogyan csökkentheted természetesen a koleszterinszintet.

    LDL szint 81

    A Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóiratban megjelent úttörő kutatás közel 9000 európai beteget vizsgált. Valamennyien korábban szívrohamot szenvedtek. A vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik nagy dózisú sztatinokkal átlagosan 81-re csökkentették LDL-szintjüket, jelentősen csökkentették a súlyos koszorúér-események, például a szívinfarktus és a stroke kockázatát a 4,8 éves követés során, összehasonlítva azokkal a betegekkel, akik a szokásos módon 104-re csökkentették LDL-szintjüket.

    Az alacsonyabb LDL szint jobb

    A tanulmányt kísérő JAMA vezércikkben Christopher P. Cannon, a Brigham and Women’s Hospital és a Harvard Medical School munkatársa azt írta, hogy az agresszív LDL-csökkentés az ideális – „minél alacsonyabb, annál jobb”. A JAMA tanulmány eredményei megegyeznek egy másik nagy, 4162 beteg bevonásával készült tanulmány eredményeivel, amely a New England Journal of Medicine-ben jelent meg. Arra a következtetésre jutott, hogy a 62-es LDL-koleszterinszint még a 95-ös szintnél is jobb a szívbetegségben szenvedők halálának, szívrohamának és egyéb szív- és érrendszeri problémáinak megelőzésében.

    A kábítószerek negatív hatásai

    Mindkét vizsgálatban a sztatinok mega-dózisai (a szokásos dózisok megduplázódása és megháromszorozása) jelentősen csökkentették az LDL-szintet. De mindkét tanulmányban a mega-dózisok is problémákat okoztak. Az olyan káros mellékhatásoktól, mint az izomfájdalom, a memóriavesztés és az emelkedett májenzimek szenvedtek, a nagy dózisokat szedő betegek kétszer annyival hagyták abba a gyógyszerszedést, mint a normál adagokat szedő betegek. Az izomfájdalom, amelyet myopathiának is neveznek, a sztatinokkal kezelt emberek 2-11%-ánál fordul elő, jelentették a Madison-i Wisconsin Egyetem Kórház és Klinikájának kutatói, és bár a fájdalom általában a sztatin abbahagyása után csökken, több hónapig is eltarthat. A korábbi tanulmányokhoz hasonlóan a wisconsini tudósok azt is megállapították, hogy a sztatinok negatív mellékhatásai az adagok növekedésével növekedtek.

    Gyógyszermentes alternatívák

    „Azok számára, akik nem tolerálják a sztatinok maximális adagját, vagy azoknak, akik minimalizálni szeretnék gyógyszerfüggőségüket az alacsony dózisú sztatinok sokkal biztonságosabb lehetőséget kínálnak a sztatinok csökkentésére. Az LDL-koleszterin szintje jelentősen 100 alá csökken.”

    A koleszterinszint természetes csökkentése

    A Pritikin diéta és testmozgás programját követő több mint 4500 férfi és nő bevonásával végzett kutatás során az LDL-szint 23%-kal csökkent, és mindössze három hét alatt. A férfiak és a nők a Pritikin Longevity Centerben tanultak meg Pritikin-stílusban élni, amely 1975 óta tanít a szív-egészséges életmódra.

    39%-os LDL-szint csökkenés

    Az UCLA tudósai és a nonprofit Pritikin Alapítvánnyal közösen végzett tanulmány szerint a férfiak és a nők csaknem megduplázták koleszterinszintjüket, ami átlagosan 39%-os csökkenést jelent, amikor a rendszeres dózisú sztatinterápiát kiegészítették a Pritikin diétás és testmozgásos életmódjával.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!