Kellemetlen érzés a végtagi zsibbadás, nem szabad félvállról venni ezeket a tüneteket. Ez a vitaminhiány is okozhatja a problémát.
Az E-vitamin megvédi a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól, erősíti az immunrendszert és megakadályozza a vérrögképződést. Az alultápláltság és néhány mögöttes betegség súlyos E-vitamin-hiányhoz vezethet.
Az E-vitamin hiányának tünetei
Az E-vitamin hiánya számos tünetet okozhat.
1. Izomgyengeség
Kristen Elizabeth Holtz, a Riverside Health System háziorvosa szerint: „E-vitamin nélkül az izmokban oxidatív stressz léphet fel, ami azt jelenti, hogy a szervezet szabadgyökök és antioxidánsok egyensúlya felborul”. Az oxidatív stressz pedig izomgyengeséghez vezethet.
2. Koordinációs problémák
Az E-vitamin hiánya károsíthatja az agyban lévő Purkinje-neuronokat. Ezek az idegsejtek kulcsfontosságúak a koordináció és a motoros kontroll szempontjából. Holtz úgy véli, hogy amikor ezek az idegsejtek károsodnak, egyensúlyhiány lép fel.
3. Zsibbadás és bizsergés
Bizonyos esetekben az E-vitamin hiánya zsibbadást okozhat a kezekben és a lábakban. „Az E-vitamin hiánya károsítja az idegrostokat, megakadályozva a jelátvitelt” – mondja Holtz.
4. Gyenge immunrendszer
Az E-vitamin a T-sejtek növekedésének felgyorsításával fokozza az immunrendszert. Ha E-vitaminhiányos vagy, az immunrendszered gyengül. Ennek következtében az emberek fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre, és nehezebb lesz leküzdeni azokat.
5. Homályos látás
Az E-vitamin hiánya gyengíti a retina fotoreceptorait, ami idővel látási problémákhoz, például homályos látáshoz vezethet – jegyezte meg Holtz.
Ajánló E-vitamin túladagolás
Az E-vitamin hiányának okai
Fontos tudni, hogy az E-vitamin zsírban oldódik. A szervezet zsír formájában veszi fel, és a zsírszövetben és a májban tárolja. „Az E-vitamin-hiány ritkán függ össze a táplálkozással. Általában olyan embereknél fordul elő, akiknek a szervezete valamilyen okból nem képes a zsírok felszívására és emésztésére” – teszi hozzá Dr. Shirin Peters, a Bethany Klinika belgyógyászati osztályának alapítója.
Néhány példa ezekre a betegségekre:
- Abetalipoproteinemia
- Crohn-betegség
- cisztás fibrózis
Érdemes megjegyezni, hogy az újszülöttek, különösen a koraszülöttek, alacsony testzsírszintjük miatt hajlamosabbak az E-vitamin hiányára.
E-vitamin-kiegészítés
Dr. Peters rámutat, hogy a felnőtteknek napi 15 mg E-vitamin fogyasztása ajánlott. Ezt a mennyiséget a legtöbb ember kiegyensúlyozott étrenddel is ki tudja egészíteni, de egyeseknek szükségük lehet étrend-kiegészítőkre is.
A következő élelmiszerek gazdagok E-vitaminban:
- Napraforgómag: 30 grammos adagonként 7,4 mg
- Mandula: 6,8 mg 30 grammos adagonként
- Földimogyoró: 2,2 mg 30 grammos adagonként
- Spenót: 1,9 mg 1/2 csészénként
- Brokkoli: 1,2 mg 1/2 csészénként