2023. június 7. szerda
More

  A vesekövek kockázati tényezői

  Ha volt már vesekövességben részed, akkor már tudod, hogy egy ilyen apróság is – a húgyúti rendszerében megfagyott ásványi anyagok szilárd tömege – milyen kínokat tud okozni. Szerencsére csökkentheted a vesekő kialakulásának kockázatát, ha elkerülsz bizonyos kockázati tényezőket.


  1. Citrusok

  Érdemes lehet egy narancsért, grapefruitért vagy egy szelet citromért nyúlni, hogy belefacsarhasd egy pohár vízbe, miután elolvastad – a citrusfélék hiánya az étrendben hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához.

  A Nature-ben megjelent kutatás megállapította, hogy azok az egyének, akik egy hónapon át citrusféléket (azaz citromot, lime-ot, narancsot és grapefruitot) építettek be étrendjükbe, csökkentették a vizeletben a megdermedő és a vesekőképződést elősegítő vegyi anyagok kibocsátását (pl. húgysav és kalcium).

  2. Gyulladásos bélbetegség

  Sajnálatos, ha egy egészségi állapot állandósítja a másikat, ami a gyulladásos bélbetegség (IBD) és a vesekövek esetében áll fenn.

  Valójában egy 2013-as tanulmány, amelyet az International Journal of Nephrology and Renovascular Disease-ben publikáltak, azt állítja, hogy a fekélyes vastagbélgyulladásban és a Crohn-betegségben (az IBD két formája) szenvedő betegeknél fokozott a vesekő kialakulásának kockázata a kiszáradás miatt, az IBD-s betegek pedig könnyen kiszáradhatnak a hasmenés következtében.

  Ajánló   A bélgyulladás tünete és kezelése
  Ajánló   Ezekről ismered fel, ha bélgyulladásod van

  3. Migrénes gyógyszerek

  Ha migrénes fejfájástól szenvedsz, és orvosod gyógyszert írt fel, a vesekő kockázata megnőhet. Például egy 2006-os tanulmány, amelyet az American Journal of Kidney Diseases ismertetett, megállapította, hogy a topiramát (Topamax) hozzájárult a vesekövek kialakulásához.

  A tanulmány feltárta, hogy a topiramát magasabb pH-értékhez vezet a húgyutakban. A pH-szint növekedését összefüggésbe hozták a vesekőképződéssel.

  Ajánló   Ha sokszor fáj a fejed, ezeket jobb, ha tudod

  4. Túlzott sóbevitel

  Valószínűleg nem tettél egyenlőségjelet a túl sok só (nátrium) és a vesekő között; az Amerikai Urológiai Szövetség kutatása azonban azt állítja, hogy a túlzott sóbevitel vesekövek kialakulásához vezethet.

  A vesekövek szorosan összefüggenek a vesék által kibocsátott kalcium mennyiségével, a túlzott mennyiségű só pedig megnöveli a vizeletben jelenlévő kalcium mennyiségét, ami kövek képződéséhez vezethet. Ráadásul, ha magas vérnyomásban szenvedsz, tartsd a nátriumot az ajánlott napi 1500 milligramm alatt.

  5. Hashajtó

  Az orvosok folyamatosan figyelmeztetnek a hashajtók használatára és a visszaélésre. A Drugs folyóiratban megjelent 2010-es jelentés azonban azt jelzi, hogy a hashajtókkal visszaélő egyének (különösen azok, akik étkezési zavarban szenvednek, mint például a bulimia és az anorexia), növelik a vesekő kockázatát.

  A kutatás azt mutatja, hogy a hashajtó helytelen használata befolyásolja a szervezet felszívódási képességeit. Így elektrolit- és tápanyaghiány alakul ki, valamint kiszáradás léphet fel és kőképződéshez vezethet.

  6. Földrajz

  Nem gondolnád, hogy a földrajz befolyásolja a vesekövek kialakulását. Az urológusok egy csoportja által végzett és az American Journal of Epidemiology folyóiratban közzétett kutatás azonban azt állítja, hogy a délkeleti lakosok fokozottan ki vannak téve a vesekő kialakulásának.

  A tudósok szerint az Alabama, Mississippi, Kansas, Oklahoma, Dél-Karolina és Texas államokban élőknél kétszeres a vesekőképződés kockázata, ezért a területeket „vesekőövezetnek” nevezték el. A kutatások azt mutatják, hogy a meleg és a száraz éghajlat több folyadékveszteséget okoz, és a vizeletben nagyobb százalékban kötődnek meg ásványi anyagok. Történt ugyanis, hogy a fekete tea (a jeges tea készítéséhez használt) az oxalát elsődleges forrása, egy olyan vegyi anyag, amely megköti a vizeletet, és veseköveket okoz.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!