2023. június 5. hétfő
More

  Napi egy tojás elfogyasztása csökkentheti a szívbetegség kockázatát – új tanulmány

  Ez az úttörő tanulmány segít bebizonyítani, hogy a reggelizés, illetve az, hogy mit eszünk reggelire, nagy hatással lehet az általános egészségi állapotunkra.


  Valószínűleg hallottad már az ősrégi mondást, miszerint “a reggeli a nap legfontosabb étkezése”, de kiderült, hogy ugyanilyen fontos az is, hogy mit eszel reggelente. Egy új kutatás szerint napi akár egy tojás elfogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. “Kevés tanulmány vizsgálta eddig, hogy a plazma koleszterin anyagcseréje milyen szerepet játszik a tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata közötti összefüggésben, ezért szerettünk volna segíteni ennek a hiányosságnak a felszámolásában” – mondta a vezető szerző Lang Pan, a Pekingi Egyetem epidemiológiai és biostatisztikai tanszékéről (Peking, Kína) a sajtóközleményben.

  Eredményeik megszerzéséhez a csapat 4779 résztvevőt választott ki a China Kadoorie Biobankból. A résztvevők közül 3401-en szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben, a többi 1377-en pedig nem. A kutatók egy célzott nukleáris mágneses rezonancia nevű technikával 225 metabolitot mértek a résztvevők véréből kivett plazmamintákban. A metabolitok közül 24-et találtak, amelyek kapcsolatban álltak az önbevallásukban szereplő tojásfogyasztás mértékével.

  Ajánló   A tojás egészségügyi előnyei

  A kutatók megállapították, hogy azoknál az egyéneknél, akik következetesen mérsékelt mennyiségű tojást fogyasztottak, magasabb volt a vérükben az apolipoprotein A1 nevű fehérje – a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) építőköve – szintje. Ezeknek a résztvevőknek több nagy HDL-molekula is volt a vérükben, ami a kutatók szerint segít kiüríteni a koleszterint az erekből, és megakadályozhatja a szívinfarktust és stroke-ot okozó elzáródásokat. Mi több, a kutatók 14 olyan anyagcsereterméket is azonosítottak, amelyek kapcsolatban állnak a szívbetegségekkel, és megállapították, hogy azoknál az egyéneknél, akik kevesebb tojást ettek, magasabb volt a rossz anyagcseretermékek szintje a vérükben, mint azoknál, akik rendszeresen tojást fogyasztottak.

  Bár további kutatásokra van szükség annak ellenőrzéséhez, hogy a metabolitok milyen szerepet játszanak a tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata közötti kapcsolatban, ez a tanulmány tovább bővíti a tudósok meglévő ismereteit a kettő közötti kapcsolatról. “Eredményeink együttesen lehetséges magyarázatot adnak arra, hogy a mérsékelt tojásfogyasztás hogyan segíthet megvédeni a szívbetegségektől” – jegyezte meg a sajtóközleményben a tanulmány szerzője, Canqing Yu, a Pekingi Egyetem epidemiológiai és biostatisztikai tanszékének docense.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!