2024. április 27. szombat
More

    A lábgyengeség 5 súlyos oka

    Az izomgyengeség riasztó lehet. A lábak mozgatásának ereje és képessége két folyamat kölcsönhatásából fakad. Ezek azok az idegi jelek, amelyeket az agy az izmokhoz küld, és áthalad a gerincvelőn, valamint az izom belső összehúzódási erején.


    Ennek az útnak az alsó végtagban történő bármilyen megszakítása lábgyengeséget okozhat. Mint ilyen, a lábgyengeséget izom- vagy idegbetegség okozhatja.

    Stroke és izomgyengeség

    A hirtelen fellépő lábgyengeség nagyon komoly tünet lehet, mivel azt jelezheti, hogy valaki agyvérzést szenved. A lábgyengeség gyakori a szélütésben, mivel sok stroke-beteg agykárosodást szenved azokon a területeken, amelyek szabályozzák a lábaknak küldött idegi jeleket. Ez a károsodás gyengeséget vagy parézist hordoz, ami teljes bénulást jelent.

    Néha ezt a lábgyengeséget a beteg „nehézségként” érzékeli a stroke kezdetén. A beteg jobb oldali lábgyengeséget tapasztal, ha a stroke a bal oldalon van, és ellenkezőleg. A szélütés okozta lábgyengeség az azonos oldali kar gyengeségéhez is társul.

    Az agyvérzés egyéb jelei közé tartozik az arc egyik oldalának leesése, az egyik kar felemelésének nehézsége és az elmosódott vagy zavart beszéd. Azonnal fordulj orvoshoz, ha azt gyanítod, hogy szélütésed van.

    Cukorbetegség és idegkárosodás

    A lábgyengeség egyike a sok szövődménynek, amelyet a cukorbetegek tapasztalhatnak. Néha a cukorbetegek egyfajta idegkárosodást tapasztalnak, amely perifériás. Ez az idegkárosodás leggyakrabban az alsó végtagokat érinti, és lábgyengeséget okoz. A perifériás neuropátia zsibbadást is okoz. A National Diabetes Information Clearinghouse becslése szerint a cukorbetegek egyharmada-fele perifériás neuropátiában szenved.

    Családi időszakos bénulás

    A családi időszakos bénulásként ismert klinikai entitás lábgyengeséget okozhat. A Merck Manual a családi periodikus bénulást ritka örökletes állapotként írja le, amely a betegek súlyos végtaggyengeség epizódjait tapasztalják, amelyek spontán megszűnnek.

    A családi periodikus bénulás osztályozása a beteg vérében lévő kálium mennyiségéhez való viszonya alapján történik a tünetek alatt. A beteg számára kezelési tervet állítanak fel annak megfelelően, hogy az epizód alatt normális, alacsony vagy magas a vér káliumszintje.

    Idegsejt degeneráció

    A motoros neuronbetegség olyan rendellenességek csoportja, amelyek során az akaratlagos mozgást irányító idegsejtek degenerálódnak és elhalnak. Egyes típusokban, például az elsődleges laterális szklerózisban (PLS) az agy mozgásáért felelős idegsejtek pusztulnak el.

    A PLS egy ismeretlen okból kialakuló progresszív betegség, amelyben a láb, a törzs és a felső végtagok izmainak mozgását szabályozó idegsejtek specifikus károsodást szenvednek. A gyengeség általában ebben a sorrendben alakul ki.

    Izomsorvadás

    Az izomsorvadás szintén oka lehet a lábgyengeségnek. Példa erre az a gyengeség, amelyet egy töréses beteg tapasztal, miután a gipszbe helyezett lábát hosszabb ideig nem használja. Ez a fajta gyengeség erősítő edzéssel és rehabilitációval könnyen leküzdhető.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!