2024. április 19. péntek
More

    Kolorektális rák: A tanulmány szerint EZ az étrend segíthet megállítani a betegséget

    A rákterápiában részesülő betegek néha csak a szénhidrátot tolerálják – a keto diéta azonban napi 50 grammnál kevesebb szénhidrátot tesz lehetővé, ami három adag rizsnek, burgonyának, tésztának, gyümölcsnek és kenyérnek felel meg.


    Gyakran hallani arról, hogy a diéta hogyan segíthet legyőzni a súlygyarapodást, az elhízást, a szívbetegségeket és az anyagcserezavarokat. Ritkán beszélnek az emberek az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése általi fogyás előnyeiről. A magas finomított cukrot, szénhidrátot és vörös húsokat tartalmazó diéta a vastagbélrák magas kockázatával jár, a magas fehérjetartalmú étrend – a ketogén diéta – betartása azonban segíthet a betegség leküzdésében vagy megállításában.

    A keto diéta segíthet a vastagbélrákban?

    A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a keto-diéta betartása segített egy olyan molekula jelenlétében, amely megakadályozta a béldaganatok terjedését vagy méretének növekedését. A béta-hidroxi-butirát (BHB) a májban termelődik éhezés vagy keto-diéta hatására.

    A magas cukor-, finomított szénhidrát- és telített zsírtartalmú nyugati étrend a szívbetegségek, az elhízás és más krónikus betegségek, például a cukorbetegség fokozott kockázatával jár. Az egészséges bélrendszerhez viszont rostokra, növényi alapú élelmiszerekre, fehérjékre, egészséges zsírokra és összetett szénhidrátokra van szükség. Ha a bélrendszer felborul, a gyulladás és a rák kockázata ennek következtében nő – a vastag- és végbélráknál ez fontos tényező.

    Diéta és rák

    A keto diéta ideális választás lehet a rákkal küzdők számára. Valójában azonban a korlátozó diéta nem javasolt olyan betegek számára, akik rákterápián vagy kezelésen esnek át, mivel ez olyan mellékhatásokhoz vezethet, mint a hányás, székrekedés, hányinger, hasmenés és szájsebek.

    A rákterápiában részesülő betegek néha csak a szénhidrátot tolerálják – a keto diéta azonban napi 50 grammnál kevesebb szénhidrátot tesz lehetővé, ami három adag rizsnek, burgonyának, tésztának, gyümölcsnek és kenyérnek felel meg. Ezért előfordulhat, hogy a páciensnek fel kell hívnia egy dietetikust, hogy készítsen személyre szabott étrendi tervet, hogy optimális táplálkozást és erőt kapjon a rák elleni küzdelem megnyeréséhez.

    A cikkben említett tippek és javaslatok csak általános tájékoztatási célokat szolgálnak, és nem értelmezhetők professzionális orvosi tanácsként. Mindig konzultálj az orvosoddal vagy dietetikusoddal, mielőtt bármilyen fitneszprogramot elkezdenél, vagy bármilyen változtatást eszközölnél az étrendeden.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!