2024. május 2. csütörtök
More

    Mitől javulnának a rákos megbetegedések túlélési arányai?

    Az EU-ban a legtöbb rákos megbetegedést Magyarországon diagnosztizálják. Ha több, mint 70 új gyógyszer lenne, köztük több tucat fejlett onkológiai kezelés részesülne társadalombiztosítási (TB) támogatásban, a betegek gyógyulási esélyei nagymértékben javulnának az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetsége (AIPM) szerint.


    Bár a rákos megbetegedések száma világszerte növekszik, az egyre hatékonyabb kezeléseknek és diagnosztikának köszönhetően a túlélési esélyek folyamatosan javulnak. Az EU-ban a legtöbb rákos megbetegedést Magyarországon diagnosztizálják, a 2018-as adatok szerint 100 000 emberből közel 700 embert, és 100 000 emberből 350 ember hal meg a betegségben.

    Az elmúlt öt évtizedben a rákellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, és az átlagos tízéves túlélési arányt az 1970-es évek közel 24%-áról közel 50%-ra növelték.

    Több mint 1800 célzott új gyógyszer, köztük több mint 200 immunterápia van még fejlesztés alatt, és csak 2020-ban több mint 1200 célzott klinikai vizsgálat indult.

    Holchacker Péter, az AIPM igazgatója szerint az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy a magyar betegek gyógyulási esélyei jelentősen javíthatók a szűrésen való részvételük növelésével, illetve a prevencióval és a népegészségügyi szűrésen való részvétellel. Ez az állapot gyors és széles körű hozzáférés a fejlett terápiákhoz.

    Jelenleg több mint 70 új kezelés vár a végleges kormánydöntésre, ezek mintegy fele a rák valamilyen formájának tudható be – mondta. Ha ezek is felkerülnének a társadalombiztosítás által támogatott kezelések listájára, több ezer magyar jutna hozzá az új onkológiai gyógyszerhez – tette hozzá.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!