2024. április 26. péntek
More

    Majomhimlő: Amit tudunk az Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában terjedő himlőszerű vírusról (1. rész)

    Németországban, Franciaországban és Belgiumban pénteken megerősítették az első majomhimlős eseteket, ezzel a legújabb európai országokká váltak, amelyek szembesülnek a himlővel összefüggő vírussal, amely jellemzően Afrikára korlátozódik.


    A német esetet csütörtökön regisztrálták Bajorországban a müncheni Bundeswehr Mikrobiológiai Intézet szerint. A francia eset egy 29 éves férfivel történt meg a párizsi régióban, aki a közelmúltban nem utazott olyan országba, ahol a vírus kering. A hatóságok azt mondták, hogy a fertőzés enyhe, és otthon elkülönülve kezelhető. Belgium két esetet jelentett Flandria északi holland nyelvű régiójában.

    Eddig több tucat gyanús vagy megerősített esetet jelentettek az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és számos más európai országban: az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban és Svédországban.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint sok olyan eset fordult elő, amikor az emberek melegnek, biszexuálisnak vagy férfiaknak vallották magukat, akik férfiakkal szexelnek. Korábban nem dokumentálták a majomhimlő szex útján terjedését, de átterjedhet fertőzött emberekkel, ruházatukkal vagy az ágyneművel való szoros érintkezés útján.

    Hogyan kezdődött ez a járvány?

    Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) volt az első egészségügyi hatóság Európában, amely május 7-én nyilvánosan jelentett egy majomhimlő esetet egy személynél, aki nemrég repült Nigériából az Egyesült Királyságba.

    Pénteken a hivatal 11 új esetet jelentett, így az országban az esetek teljes száma 20-ra nőtt.

    „Az Egyesült Királyságban és Európában a közelmúltban történt megbetegedések jelentős részét meleg és biszexuális férfiaknál találták meg, ezért nekik különösen figyelniük kell a tünetekre, és szükség esetén segítséget kell kérniük” – közölte Dr. Susan Hopkins, az ügynökség főorvosi tanácsadója közleményében.

    Az UKHSA azt javasolta, hogy különös figyelmet fordítsanak a nemi szervek elváltozásaira.

    A spanyol és portugál hatóságok azt is közölték, hogy eseteik olyan fiatal férfiaknál fordultak elő, akik többnyire más férfiakkal szexeltek, és ezeket az eseteket akkor vizsgálták át, amikor a férfiak elváltozásokkal jelentkeztek a szexuális egészségügyi klinikákon.

    Szerdán amerikai tisztviselők majomhimlős esetről számoltak be egy férfiban, aki nemrégiben Kanadába utazott. A kanadai egészségügyi hatóságok azóta két fertőzést is megerősítettek pozitív tesztekkel, és 17 gyanús esetet vizsgálnak Montreal környékén.

    Péntekig Spanyolország és Portugália több mint 40 lehetséges és megerősített fertőzést észlelt, míg Ausztráliában, Olaszországban és Svédországban egy-egy esetet erősítettek meg.

    Összesen több mint 100 esetet erősítettek meg Afrikán kívül az Oxfordi Egyetem egyik akadémikusának nyomon követése szerint.

    Mik a majomhimlő tünetei?

    A majomhimlő a himlő rokona, 1980-ban felszámolt betegség, de kevésbé fertőző, enyhébb tüneteket okoz és kevésbé halálos.

    A betegség jellemzően két-négy hétig tart, és a tünetek a fertőzés után 5-21 nappal bárhol megjelenhetnek. A tünetek általában láz, fejfájás, izomfájdalmak, hátfájás, hidegrázás, kimerültség és duzzadt nyirokcsomók keverékével kezdődnek. A WHO szerint ez utóbbi tünet általában az, ami segít az orvosoknak megkülönböztetni a majomhimlőt a bárányhimlőtől vagy a himlőtől.

    Ha egyszer belázasodsz, a majomhimlő fő jellemzője (a csúnya kiütés) hajlamos egy-három nappal később kialakulni, gyakran az arcon kezdődik, majd átterjed a test más részeire. Az elváltozások száma néhánytól ezerig terjedhet.

    A sérülések csúnya érési folyamaton mennek keresztül, a makuláktól (lapos elváltozások) a papulákig (magas elváltozások), hólyagok (folyadékkal telt elváltozások), majd pustulák (gennyel telt elváltozások), majd végül varasodások (kérges elváltozások) alakulnak ki, mielőtt végül leesnének.

    Miért hívják majomhimlőnek?

    A majomhimlő vírus a Poxviridae családba tartozó Orthopoxvirus nemzetségbe tartozik. Először 1958-ban fedezték fel, amikor a kutatás céljából tartott laboratóriumi majmokban két himlőszerű betegség kitörése történt, innen ered a név. Ám lehet, hogy nem a majmok a felelősek a járványokért, és a majomhimlő természetes tározója továbbra is ismeretlen, bár a WHO szerint a rágcsálók a legvalószínűbbek.

    „Afrikában számos állatban találtak bizonyítékot a majomhimlő vírus fertőzésére, beleértve a kötélmókusokat, a mókusokat, a gambiai orvvadász patkányokat, a dormicet és a különböző majomfajokat” – mondja az ENSZ egészségügyi ügynöksége.

    Hol fordul elő általában a majomhimlő?

    Az emberi majomhimlő elsősorban Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdőiben okoz járványokat. A Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) 1970-ben regisztrálták az első majomhimlős esetet. A majomhimlő első Afrikán kívüli kitörése a fertőzött emlősök 2003-as behozatalával volt összefüggésben az Egyesült Államokban, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint.

    Nemrég, 2018-ban és 2019-ben két utazó érkezett az Egyesült Királyságból, egy Izraelből és egy Szingapúrból, mindegyik Nigéria utazási múltjával, akikben majomhimlőt diagnosztizáltak egy nagy járványt követően, Európa egészségügyi ügynöksége, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!