2024. április 28. vasárnap
More

    Szakértők által jóváhagyott tippek az edzés előtti és utáni bőrápolási rutinhoz

    Kiderült, hogy az edzés valóban segíthet abban, hogy egészségesebb legyen a bőröd. „Az edzés segít megőrizni súlyod, javítja az általános hangulatod és önbecsülésed, és egészségesebb étkezésre motivál” – mondja Dr. Shereen Idriss, a New York-i Idriss Dermatology alapítója és a #pillowtalkderm sorozat alkotója az Instagramon. „Ez mind csodákat tehet és tesz is a bőröddel.”


    Mindazonáltal, hogy az edzés előtt és után hogyan kezeled a bőrödet, az sokat számít. Idriss szerint, ha nem tisztítod meg a bőrt edzés után, eltömődhetnek a pórusaid, ami gyulladáshoz, aknéhoz és pattanásokhoz, valamint összességében megbomló bőrvédőhöz vezethet.

    Az edzés utáni bőrproblémák esetében az izzadás a legnagyobb elkövető. „Edzés közben a verejték, az olajosodás és a baktériumok torlódáshoz és pattanásokhoz vezethetnek, ha nincsenek eltávolítva” – mondja Idriss. – „Emellett, ha edzőteremben edzel, mások izzadságának és baktériumainak is ki vagy téve, ezért az utólagos tisztítás elengedhetetlen ahhoz, hogy bőröd egészséges, tiszta és ragyogó legyen.”

    Szerencsére néhány bőrápolási lépéssel – olyan termékekkel, amelyeket valószínűleg már a reggeli vagy éjszakai rutinod során használsz – megkönnyíted az edzés előtti és utáni bőrápolást, amely könnyedén hozzáadható a tornazsákodhoz.

    Edzés előtti bőrápolási rutin

    Akár reggel, akár nappal, akár este edzel, érdemes tiszta bőrrel kezdeni.

    „Mindig a legjobb, ha tiszta bőrrel és fényvédővel kezded az edzést” – mondja Shani Darden, a híres arcápoló. Az esztétikus gyengéd tisztítószert javasol az edzés előtti és utáni tisztításhoz is, mivel ez  nem távolítja el a bőr természetes olajait, de eltávolítja az edzés izzadságát és szennyeződéseit.

    Ha a nap későbbi részében edzel, Idriss megjegyzi, hogy előtte érdemes eltávolítani a sminket. Ha sminkkel edzel, ez egy hatalmas NEM-et jelent, mert nem csak a pórusaid fognak eltömődni a sminktől, hanem izzadni is fogsz tőle, szóval biztos lehetsz a pórusok elzáródásában és a pattanások megjelenésében. Az izzadság és a smink keverése nyilvánvalóan sokkal károsabb a bőrödre, ezért távolítsd el az összes sminket.

    Ha van hozzáférésed egy öltözőhöz vagy fürdőszobához, ahol mosakodószert használhatsz, akkor hajrá, különben a sminklemosó törlőkendők csípni fognak. A Burts Bee’s Sensitive arctörlő aloéval gyengéd és nem irritáló.

    Edzés utáni bőrápolási rutin

    „Az, hogy edzés után milyen termékeket viszel fel a bőrödre, attól függ, hogy melyik napszakban edzel” – mondja Darden. – „Reggel kövesd a reggeli rutinod, ha pedig este edzel, akkor az éjszakait.”

    Akárhogy is, de kulcsfontosságú a bőr tisztítása. Izzadás után Darden azt javasolja, hogy újra használj egy gyengéd tisztítószert az izzadság, a szennyeződés és a baktériumok eltávolítására.

    Az ideális választás az edzés után azonnal lezuhanyozni, így az egész testedről lemoshatod az izzadságot, de olyan esetekben, amikor ez nem lehetséges, Darden micellás víz és vattakorong használatát javasolja. Idriss azt mondja, hogy legalább vízzel mosd meg az arcod, hogy megbizonyosodj arról, hogy megszabadulsz az arcodon lerakódott kosztól.

    Miután lemostad az izzadságot, folytathatod a nappali vagy éjszakai bőrápolási rutinod. Ha edzőterembe mész, és nincs nálad a teljes bőrápoló kínálat, a szakértők azt javasolják, hogy tartsd a tornazsákodban az alapvető dolgokat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!