2024. április 27. szombat
More

    Mi a teendő, ha most pozitív a Covid-19-teszted?

    A Covid-19 fertőzések száma emelkedik, és az Egyesült Államok legtöbb állama a megbetegedések számának növekedéséről számolt be. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint az Omicron rendkívül fertőző BA.2.1.21 alváltozata jelenleg a koronavírus domináns törzse világszerte.


    Két évvel a járvány után sokan nem tudják, mit tegyenek, miután pozitív lett a Covid-19-teszt. El kell-e izolálniuk, és ha igen, mennyi ideig? Mennyire fontos orvoshoz fordulni? Milyen terápiák állnak rendelkezésre, és ki jogosult ezekre?

    Ezek és más kérdések megválaszolása érdekében a CNN orvosi elemzője, Dr. Leana Wennel beszél, aki a George Washington Egyetem Milken Institute Közegészségügyi Karának egészségügyi politika és menedzsment professzora volt. A „Lifelines: A Doctor’s Journey in the Fight for Public Health” című könyv szerzője és két kisgyermek édesanyja.

    Úgy tűnik, jelenleg sok embernél diagnosztizálják a Covid-19-et. Vannak emberek, akik nagyon óvatosak voltak a járvány alatt, és most pozitív a tesztjük. Miert van ez?

    Először is és ami a legfontosabb, egy rendkívül fertőző alváltozattal van dolgunk. Az eredeti Omicron változat már fertőzőbb volt, mint a Delta és a korábbi változatok. Akkoriban volt a BA.2, az Omicron egy alváltozata, amely fertőzőbb volt, mint az Omicron, most pedig van a BA.2-nek egy BA.2.1.21 nevű mellékága, amely még jobban átvihetőbbnek tűnik.

    Egy átvihetőbb változat azt jelenti, hogy azok a tevékenységek, amelyeket korábban viszonylag biztonságosnak gondoltunk, most nagyobb kockázatot jelentenek. Ez nem azt jelenti, hogy kerülnünk kell minden tevékenységet, hanem azt, hogy azok, akik korábban nagyon óvatosak voltak, most megfertőződhetnek, mert ez az alváltozat fertőzőbb. Ezenkívül a korábban Omicronnal fertőzött emberek bizonyos fokú védelmet élveznek ezzel az új alváltozattal szemben; a korábban nem fertőzöttek most fogékonyabbak. Szerencsére nem úgy tűnik, hogy ez a változat a legtöbb embernél súlyosabb megbetegedéseket okozna, és az oltás és az első emlékeztető még mindig jó védelmet nyújt a fertőzöttek kórházi kezelésével és halálával szemben.

    A fertőzések megnövekedett számának másik oka, hogy az emberek többet érintkeznek egymással, beleértve a benti és maszk nélküli kapcsolatot. Bármikor, amikor ilyen kölcsönhatás lép fel, fennáll az átvitel veszélye. Ismétlem, ez nem azt jelenti, hogy az embereknek soha nem szabad kapcsolatba kerülniük egymással, hanem azt, hogy tisztában legyenek a kockázattal, és tegyenek óvintézkedéseket, különösen az immunhiányos betegek és a súlyos betegség kockázatának kitett személyek esetében.

    Ha valakinél Covid-19-et diagnosztizálnak, mit tegyen? Még mindig ajánlott az elkülönítés?

    Igen, és valójában ez az első dolog, amit javaslunk az embereknek, ha pozitív a Covid-19-teszt. Akár saját otthoni tesztet végeztek, és pozitív eredményt kapnak, akár egy PCR-tesztből kaptak pozitív eredményt, azonnal el kell izolálniuk. Ha otthon vagy, menj egy olyan szobába, amely távol van másoktól. Ha munkában vagy, vedd fel az N95 maszkot, hogy átmenj a nyilvános területeken, és indulj haza, ideális esetben saját járműveddel.

    Az elszigeteltség nem mindig könnyű, különösen a kisgyermekesek számára, akik többgenerációs házban élnek. Ha lehetséges, keress egy másik felnőttet a kisgyermekek gondozására, hogy a fertőzött személy el tudjon izolálódni. Ha egy gyermeknél a teszt pozitív, jelölj ki egy felnőttet a gyermek gondozására.

    Meddig kell az embereknek izolálniuk?

    Az a nap, amikor pozitív tesztet veszel fel, a nulladik nap. Ha korábban is voltak tüneteid, mondjuk előző nap, az a nap a nulladik nap – attól függően, hogy melyik következik be először. Az 1. nap 24 órával a pozitív teszt vagy a tünetek megjelenése után van. Öt napig el kell szigetelned magad másoktól. Ez azt jelenti, hogy ne tartózkodj otthon egy szobában azokkal, akikkel együtt élsz, és ne menj dolgozni. Ha mondjuk közösen kell használnotok a fürdőszobát, mindenképpen viselj jól illeszkedő N95-ös, KN95-ös vagy KF94-es maszkot, amíg ezekben a közös helyiségekben tartózkodsz, minimalizáld az ott töltött időt, és amennyire csak lehetséges, nyisd ki az ablakokat.

    A CDC azt állítja, hogy az elkülönítés ötödik napját követően, ha nincs lázad, és tüneteid javulnak, bemehetsz a nyilvános helyekre, például élelmiszerboltba, munkába és iskolába, feltéve, hogy egész idő alatt jól illeszkedő maszkot viselsz. Sok munkahelynek és iskolának van saját szabályzata, amely ennél szigorúbb, és például teljes 10 napot igényelhet a visszatérés előtt.

    Ezen túlmenően szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a CDC nem állítja, hogy az 5. nap után szabadon kommunikálhatsz családoddal és az otthonodban élő emberekkel. Még mindig fertőző lehetsz. A CDC azt mondja, hogy a 6. és 10. napig továbbra is maszkot kell viselni mások mellett. Ez magában foglalja azt is, hogy azokban a napokban ne étkezz olyan emberekkel, akikkel együtt élsz.

    Sok közegészségügyi szakértő, az elszigetelten végzett vizsgálatot javasolja további óvintézkedésként, amely szintén csökkenti a kellemetlenségeket. A CDC nem ezt mondja, de valószínűleg ésszerű az otthoni gyorsteszttel kezdeni a tesztelést az 5. naptól. Ha az 5. és a 6. napon negatív a teszt, és nincs lázad és javulnak a tüneteid, akkor kiléphetsz az izolációból. Ez kevésbé megterhelő elszigetelési időszakot jelentene, különösen azoknak a családoknak, akik kis helyen élnek, vagy kisgyermekeket nevelnek.

    Milyen terápiákat vegyenek az emberek? Mindenkinek ugyanaz ajánlható?

    Fontos, hogy hívd fel az orvosodat, és kérdezd meg, hogy jogosult vagy-e terápiára. Attól függetlenül hívd, hogy enyhe, súlyos vagy semmilyen tüneted sincs, mert tudnod kell, milyen lehetőségeid vannak. A terápiáknak három fő típusa van, amelyek mindegyike a kórházi kezelés megelőzése érdekében valósul meg, mielőtt valaki súlyosan megbetegszik. Általában minél hamarabb kezdik el a terápiákat, annál hatékonyabbak.

    A három lehetőség a vírusellenes tabletták (a paxlovid és a molnupiravir a két vírusellenes szer, amely engedélyt kapott), a monoklonális antitestek és a remdesivir. A tablettákat szájon át kell bevenni, míg a másik kettő injekciót vagy infúziót igényel. Olyan emberek számára készültek, akiknél nagyobb a kockázata a súlyos betegség kialakulásának. Előfordulhat, hogy egyes terápiákat nem lehet könnyen elérni a te területeden. Mások kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel vagy kezelésekkel, amelyeket szedsz.

    Erősen ajánljuk, hogy az emberek a megbetegedést megelőzően beszéljenek orvosukkal, hogy legyen tervük. Valaki, aki a 20-as éveiben jár és egészséges, valószínűleg nem jogosult ezekre a terápiákra, de valaki más, aki a 60-as éveiben jár valamilyen krónikus betegségben szenved, igen. Tudd előre, mit kapsz, ha pozitív leszel, és hogyan férsz hozzá a terápiákhoz, beleértve a munkaidőn túli időszakot és a hétvégéket is. Ha még nem rendelkezel ezzel a tervvel, azonnal hívd az orvosodat, miután pozitív lettél, és beszéld meg a lehetőségeket.

    Azok számára, akik nem rendelkeznek rendszeres egészségügyi szolgáltatóval, a szövetségi kormánynak van gyógyászati ​​lokátora, amely magában foglalja a „teszt a kezeléshez” opciót is, ahol az emberek vizsgálatot végezhetnek, sürgősségi szolgáltatóhoz fordulhatnak, és megkaphatják a terápiákat ugyanazon a helyen. A helyi és állami egészségügyi osztályok valószínűleg további információkkal és forrásokkal is rendelkeznek.

    Hogyan szólítsd meg azokat a szkeptikusokat, akik azt kérdezhetik, mi értelme beoltani, ha a beoltott emberek mégis megfertőződhetnek?

    Beszéljünk az oltás elsődleges céljáról. A legfontosabb ok a súlyos betegségek valószínűségének csökkentése és a fertőzöttek kórházba kerülésének és halálának elkerülése. Ezért olyan fontos, hogy naprakészek legyünk az oltásokkal kapcsolatban, hogy megkapjuk a kezdeti oltásokat, majd az emlékeztető oltásokat, mert az oltott és emlékeztető oltásban részesülők sokkal kisebb valószínűséggel lesznek súlyosan megbetegedve és halnak meg, mint a be nem oltottak.

    A védőoltás a fertőzés esélyét is csökkenti, de ez a kockázat továbbra is fennáll. Azon emberek számára, akik tovább szeretnék csökkenteni a Covid-19 megfertőződésének kockázatát, továbbra is fontosak az egyéb óvintézkedések, beleértve az N95 vagy azzal egyenértékű maszk viselését beltéri nyilvános helyiségekben, valamint aznapi tesztelést az összejövetelek előtt, különösen, ha a közösség Covid-19 szintje magas.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!