2024. március 29. péntek
More

    Így kéne étkezniük a pajzsmirigy betegségben szenvedőknek

    A szklerózis multiplex (SM) egy legyengítő betegség, amely jelenleg nem gyógyítható, de a tudósok feltártak egy új terápiát, amely egy gyulladást szabályozó lipidet tartalmaz. Az egereken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a lipid beadása csökkentette a tüneteket és lelassította a betegség progresszióját, ami az állapot mögött meghúzódó mechanizmusra utal.

    Az SM egy autoimmun betegség, amelyet krónikus gyulladás jellemez, mivel az immunrendszer tévedésből megtámadja a mielint, a neuronok körüli védőbevonatot. Idővel ennek a bevonatnak a megsemmisülése megzavarja az idegrendszer körüli jelek átvitelét, ami mozgási, koordinációs és látási problémákat eredményez. Egyelőre nincs ismert gyógymód, de a meglévő kezelések csökkenthetik a tüneteket, megelőzhetik az égő érzetet és lassíthatják a progressziót.

    Az új tanulmányban az Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) kutatói új lehetséges kezelést tártak fel. A kulcs a Maresin-1 néven ismert lipid, amely létfontosságú szerepet játszik a gyulladás szabályozásában.

    Normális esetben a gyulladás fontos válasz a fertőzésekre, segítve az immunrendszert a probléma tisztázásában, ám néha a gyulladás nem kapja meg az “üzenetet” arról, hogy munkája befejeződött, így sokáig elhúzódik, gyakran fájdalmat okozva, ami hozzájárul az olyan állapotokhoz, mint az SM. A lipid közvetítők, például a maresin-1 feladata, hogy leállítsák a gyulladást, mielőtt az nagyobb problémát okozhatna.

    Ezt szem előtt tartva az UAB kutatói a maresin-1 beadásával kísérleteztek SM-ben szenvedő egereknek. Azt találták, hogy a lipid drámaian elnyomta a gyulladást elősegítő citokinek szintjét, és csökkentette az egyéb immunsejtek szintjét is az állat gerincvelőjében és vérében. A legfontosabb az, hogy a kezelés lelassította az egerek neurológiai állapotromlásának előrehaladását.

    Annak ellenőrzésére, hogy a túl kevés maresin-1 szerepet játszhat-e az SM kialakulásában, a csoport ebben a betegségben szenvedőktől vett mintákat vizsgálta meg. És bizony, ezeknek a gyulladásos mediátoroknak a szintje olyan alacsony volt, hogy szinte alig lehetett észrevenni.

    „Eredményeink arra utalnak, hogy a szklerózis multiplexben szenvedő betegeknél a szervezet egyik gyulladás-megoldó mechanizmusa nem működik megfelelően, ami részben megmagyarázhatja a tapasztalt autoimmun epizódokat” – mondta Dr. Rubén López-Vales, a tanulmány vezető szerzője.

    A munka megnyithatja az utat az SM és más autoimmun betegségek új kezelési módjai előtt. A következő lépések ennek a lipidnek a biztonságos beadásának vizsgálata, mielőtt bármilyen humán vizsgálatra sor kerülne.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!