2024. április 24. szerda
More

    A COVID még nem ért véget. Ezek a még mindig terjedő Omicron alváltozatok, amelyek különösen aggodalomra adnak okot

    Ha nehezen követted nyomon a koronavírus világszerte terjedő legújabb változatait, nem vagy egyedül. Két évvel a COVID-19 világjárvány kezdete óta hallottunk az Alpha, Beta, Gamma, Delta és Omicron változatokról, de idén még nem jelent meg egy újabb görög betűről elnevezett változat.


    Ehelyett az Omicron „alvonalainak” vagy alváltozatainak egy sora bukkant fel. Alapvetően különböző mutációkat tartalmaznak a tüskeproteinben, amely lehetővé teszi a vírus számára, hogy megfertőzze a sejteket.

    Fáradt agyunk szerencsétlenségére úgy tűnik, az új alváltozatokat megnevezők elvesztették az ihletet, és most a betűk és számok ábécé-levesével nézünk szembe: BA.1, BA.2, BA.3, BA.4 és BA.5. Nagyszerű, igaz? De várj! Vannak olyan rekombináns formák is, amelyek az Omicron több alváltozatát keverik, mint például az XE, amely a BA.1 és a BA.2 keveréke.

    Tehát mit kell igazán tudni ezekről az alváltozatokról? Megfejtettük a betűket és a számokat, hogy megértsük őket.

    A változatok folyamatosan jönnek – és egyre fertőzőbbek

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt állítja, hogy szorosan figyelemmel kíséri a SARS-CoV-2 – a COVID-19-et okozó eredeti vírus – összes változatát, és arra számít, hogy a jövőben továbbiak is megjelennek majd.

    Ennek az az oka, hogy a vírus „olyan intenzív szinten kering” – mondta május 10-én Maria Van Kerkhove, a fertőző betegségek epidemiológusa, aki a WHO COVID-19-re adott válaszának technikai vezetője. – „Azt mondhatjuk, hogy ez a vírus fejlődik, a legújabb változataink, az Omicron variánsok és az összes alvonal jobban átvihető, mint az utolsó keringő változat, és tudjuk, hogy ez folytatódni fog” – mondta.

    Világszerte a domináns Omicron-alváltozat jelenleg a BA.2. És ez az alváltozat gyorsabban terjed, mint a BA.1. Még a BA.1-nél, BA.2-nél vagy a kevésbé emlegetett BA.3-nál is átvihetőbbek a BA.4 és BA.5 alváltozatok.

    Ne feledd, hogy ebben a sorozatban minél magasabb a szám, annál fertőzőbb az alváltozat.

    A BA.4-et és a BA.5-öt először Dél-Afrikában mutatták ki 2022 januárjában, illetve februárjában, és azóta ott váltak a domináns változatokká.

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a BA.4-et és a BA.5-öt is „aggodalomra okot adó variánsokként ” minősítette gyors terjedésük miatt, különösen Portugáliában. A Portugál Nemzeti Egészségügyi Intézet május 8-i becslése szerint a BA.5 a pozitív COVID-19 megbetegedések körülbelül 37 százalékát tette ki, és napi 13 százalékos növekedési üteme mindössze két percen belül a domináns variánssá teszi az országban.

    Az Omicron alváltozata nem véd meg a következő változattól

    Lehet, hogy már összehasonlítottad a barátaiddal, hogy eddig melyik COVID-19 törzset és alváltozatot kaptátok el. Készülj fel ennél többre is, mert a COVID-19-cel még nem fogunk egyhamar végezni.

    Az ECDC szerint a BA.4 és BA.5 jelentős általános növekedést okozhat a COVID-19 megbetegedések számában az EU/EGT területén az elkövetkező hetekben és hónapokban, és hamarosan a régió domináns változatai lesznek.

    „A BA.4 és BA.5 jelenleg megfigyelt növekedési előnye valószínűleg annak köszönhető, hogy képesek elkerülni a korábbi fertőzés és/vagy oltás által kiváltott immunvédelmet, különösen, ha ez idővel csökkent” – áll az ügynökség májusi közleményében.

    A korábban BA.1-gyel fertőzött, be nem oltott egyének vérét vizsgáló in vitro vizsgálatokból származó korlátozott adatok arra utalnak, hogy a BA.4 és a BA.5 egyaránt képesek kikerülni a korábbi BA.1 fertőzés által kiváltott immunvédelmet.

    A COVID-oltások különbséget tesznek a változatokkal szemben

    A beoltott emberek széruma jobban teljesített a Petri-csészében, amikor BA.4 vagy BA.5 támadta meg, de a jelenleg rendelkezésre álló vakcinákból származó védelem idővel gyengül az Omicron változat ellen.

    Ezért kaptunk erősítőket.

    Az eddigi ismereteink alapján a vakcinák továbbra is rendkívül hatékonyak a legrosszabb kimenetelekkel szemben – hangsúlyozza a WHO.

    „A vakcinák nagyon jól ellenállnak a súlyos betegségeknek és a halálnak, ezért rendkívül fontos, hogy az emberek be legyenek oltva” – mondta Van Kerkhove.

    A WHO azt a célt tűzte ki, hogy júniusra az összes országban az összes ember 70 százalékát elérjék az oltások, különös tekintettel arra, hogy minden egészségügyi és frontvonalbeli dolgozót, valamint 60 év felettieket vagy alapbetegségben szenvedőket be kell vakcinázni, mivel ők jobban ki vannak téve a fertőzéseknek.

    A BA.4 és BA.5 a legveszélyesebbek?

    Bár az Omicron mindkét alváltozata fertőzőbb, mint a korábbiak, jelenleg nincs arra utaló jel, hogy súlyosabbak lennének, és a WHO szerint folynak a témával kapcsolatos vizsgálatok. Azt írja, hogy Dél-Afrikában nő a COVID-19 miatti kórházi kezelések száma, de ez várható, ha nő az esetek száma is – mondta egy szóvivő.

    Az ECDC hasonló értékelést végez.

    „A jelenleg rendelkezésre álló korlátozott adatok alapján a fertőzés súlyosságának jelentős növekedése nem várható a keringő BA.1 és BA.2 törzsekhez képest” – áll a közleményben. – „Azonban az előző hullámokhoz hasonlóan, ha a COVID-19-es esetek száma jelentősen megnő, akkor valószínű, hogy bizonyos mértékű megnövekedett kórházi és intenzív osztályos felvételek következnek be.”

    Tartsd a szemed és a füled a víruson

    Mindkét ügynökség felszólítja a nemzeti egészségügyi hatóságokat, hogy maradjanak éberek, és folytassák a populációk tesztelését és a minták genomszekvenálását, hogy folyamatosan nyomon kövessék a változatok terjedését és azt, hogy ezek hogyan befolyásolhatják a kórházi felvételeket.

    A BA.4-et és a BA.5-öt eddig körülbelül 15 országban jelentették, de mindegyikből csak néhány száz szekvencia érhető el világszerte – közölte a WHO.

    „Az észlelési képességünket jelentősen gátolja, mert a tesztelési arány zuhant, és ezzel együtt a szekvenálási arányunk is zuhant” – mondta Van Kerkhove. – „Igazán fontos, hogy a vírus felügyelete folytatódjon, a tesztelés erős maradjon, a szekvenálás intelligens legyen, és jó földrajzi reprezentációnk legyen, hogy kellőképp figyelhessünk a vírusra.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!