2022. november 29. kedd
More

  A Parkinson-kór korai jelei a vastagbélben is megtalálhatók

  A kolonoszkópiához hasonló vizsgálattal évekkel tünetei megjelenése előtt megállapítható lesz a Parkinson-kór amerikai kutatók szerint, mert a betegségre jellemző fehérjék kimutathatók a bélfalból is.

  A chicagói Rush Egyetem orvosi központjának kutatói három pácienstől évekkel korábban, kolonoszkópiás vizsgálat során vett mintákat elemeztek.

  Mindhárom páciensnél Parkinson-kór alakult ki, ám csak 2-5 évvel a mintavétel után. Mint kiderült, valamennyiük bélfalból vett mintáiban jelen voltak már évekkel korábban az alfa-szinuklein nevű amiloid fehérjéből álló plakkok – az e fehérjéből álló kicsapódások agyi megjelenése a Parkinson-kór jellemző tünete.

  Az alfa-szinuklein felhalmozódása a bélben egészséges emberekre nem jellemző, a Parkinson-kóros embereknél azonban kimutatható jelenléte, ezért a módszer a jövőben alkalmas lehet a betegség korai diagnózisára – mondta el a LiveScience című ismeretterjesztő portálnak (www.livescience.com) Kathleen Shannon neurológus, a tanulmány szerzőinek egyike.

  Eredményeiket a kutatók a Movement Disorders című szakfolyóiratban ismertették.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!