2024. április 26. péntek
More

    Demencia: az éjszakai alvás minősége befolyásolhatja a másnapi tüneteket – új kutatás

    Valószínűleg mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy rossz éjszakai alvás milyen fáradtságot, ingerlékenységet és másnapi koncentrációs nehézségeket okozhat. Ám míg a rossz alvás páratlan éjszakája nincs hatással egészségünkre, a kutatások azt mutatják, hogy a hosszan tartó alvászavarok előrevetítik a kognitív hanyatlást – és a demencia kockázati tényezőit is. Az alvászavar az Alzheimer-kór, a demencia egy fajtájának tünete is.


    De bár tudjuk, hogy a rossz alvás hosszú távon összefügg a demenciával és az Alzheimer-kórral, eddig nem volt ismert, hogy az alvás éjszakáról éjszakára való változása milyen mértékben befolyásolja a demencia tüneteit rövid távon (például a következő napon).

    Az alvás éjszakai változásai (például a túl hosszú alvás vagy az éjszakai felébredés) nagyobb hatást gyakoroltak az agyműködés bizonyos aspektusaira (például a memóriára és a hangulatra) másnap az Alzheimer-kórban szenvedőknél, mint az enyhe betegségben szenvedőknél.

    Alvási gondok

    Vizsgálatunk elvégzéséhez 15 Alzheimer-kórban szenvedő résztvevőt vizsgáltunk meg, nyolc résztvevőt enyhe kognitív károsodásban, és 22-t, akiknél nem voltak kognitív károsodásra utaló jelek, hogy összehasonlíthassuk az alvás és a nappali funkció közötti kapcsolatot.

    Két héten keresztül a résztvevők alvási napló segítségével számoltak be alvásminőségükről és arról, hogy mennyi ideig aludtak. Aktivitásfigyelőt is használtunk az olyan objektív alvásmérések rögzítésére, mint például, hogy a résztvevők mennyi ideig aludtak az éjszaka folyamán, vagy mennyi ideig tartott elaludniuk.

    Annak megállapítására, hogy az előző éjszakai alvás hatással volt-e kognitív képességeikre, minden reggel felhívtuk a résztvevőket, hogy teszteljük a gondolkodási képességüket és a memóriájukat. Például a résztvevőket arra kérték, hogy számoljanak visszafelé hetesével (számítási képesség), vagy idézzenek fel egy szólistát (memória).

    Ezen túlmenően, a résztvevők napi méréseket végeztek hangulatukról (például éberségükről), és arról, hogy tapasztaltak-e memóriaproblémát (például elfelejtettek egy találkozót) a napi telefonbeszélgetés során. Annak érdekében, hogy a kognitív károsodásban szenvedő vagy Alzheimer-kórban szenvedő résztvevők egyike se felejtse el ezeket a feladatokat, gondozókat hívtunk meg, hogy segítsenek emlékeztetni őket. A gondozók dokumentálták a résztvevők napi viselkedési mintáit is.

    Azt találtuk, hogy a nagyobb alvásfolytonosság (éjszaka kevesebbszer ébred) általában jobb a nappali teljesítmény szempontjából. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek ébersége másnap este javult, és kevesebb memóriahibát követtek el a nap folyamán. Mindkét Alzheimer-kórban szenvedő és enyhe kognitív károsodásban szenvedő résztvevőnek kevesebb megfigyelhető viselkedési problémája volt (például sírás, agresszió vagy ismételt kérdések) a magasabb alvásfolytonosság utáni napon.

    Meglepő módon azt is megállapítottuk, hogy minden résztvevő esetében, függetlenül attól, hogy volt-e kognitív zavara vagy sem, a nagyobb alvásfolytonosság valójában a másnapi rosszabb számítási képességgel függött össze.

    Ezek a megállapítások akkor is megmaradtak, ha más, az eredményeket befolyásoló tényezőkhöz igazítottunk – például nem, életkor és iskolai végzettség. Kizártuk azokat a résztvevőket is, akiknek olyan állapotai vannak, mint például a szorongás, a depresszió és az alvászavarok, amelyek befolyásolják az alvást és a kognitív képességeket, és így befolyásolhatták az eredményeket.

    Jó éjszakai alvás

    Bár vizsgálatunk kicsi volt, úgy tűnik, hogy eredményeink összhangban vannak azzal, amit más kutatások kimutattak: bizonyos kognitív funkciók esetében optimális az alvásszint. Ez az optimális szint valószínűleg személyenként eltérő.

    Bár tanulmányunk nem vizsgálta, miért fontos az alvás folytonossága a következő napi működéshez, az egyik lehetséges mechanizmus, amelyet más kutatások javasoltak, kijelenti, hogy az alvás segít megtisztítani az amiloid (egyfajta fehérje) lerakódást az agyban. Ha a mély, folyamatos alvás során nem távolítható el elegendő amiloid lerakódás az agyból, akkor plakkokként összetapadhatnak a memóriával és a kognitív funkciókkal kapcsolatos agyterületeken. Az amiloid plakkok szintén az Alzheimer-kór egyik jellemző jelei.

    De még mindig nem világos, hogy a megnövekedett alvásfolytonosság miért vezetett gyengébb teljesítményhez a számítási feladatban. Lehetséges, hogy mivel a feladatra délelőtt került sor, a résztvevők alvási tehetetlenséget tapasztaltak (görcsösség és kognitív zavarok, amelyeket közvetlenül ébredés után éreztek). További kutatásokat kell végezni, ahol az értékeléseket a nap különböző szakaszaiban ütemezték be, hogy kizárják az alvási tehetetlenség hatását.

    Tanulmányunk megállapításait is óvatosan kell értelmezni, mivel csak kis számú résztvevőt vizsgáltunk – bár az egyenkénti ismételt tesztelés azt jelentette, hogy összességében összesen körülbelül 500 adatgyűjtési lehetőség volt. Fontos lesz nagyobb tanulmányok elvégzése annak megállapítása érdekében, hogy eredményeink megismételhetők-e.

    A jövőben az agyhullámokat és más fiziológiai jeleket is szeretnénk mérni, például a testhőmérsékletet és a szem mozgását. Ez segít abban, hogy jobban meghatározzuk, mennyi időt töltenek az emberek különböző alvási szakaszokban – például lassú hullámú és gyors szemmozgásos alvásban, amelyekről kimutatták, hogy fontosak a tanulás és a memória szempontjából. Ez segít nekünk jobban megérteni, hogy pontosan milyen típusú alvás a legfontosabb a nappali működéshez.

    Bár fontos lesz, hogy a kutatók folytassák ennek vizsgálatát, kutatásunk megteszi az első lépést annak bemutatására, hogy akár egyetlen éjszakai alvás is mennyire fontos a demencia tüneteit illetően. Ez nagyon is azt jelentheti, hogy lehetséges lenne optimalizálni, hogy egy demenciában élő személy mennyi időt tölt ágyban és alvással, hogy javítsa tüneteit.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!